Megújul a cseresznyéspusztai iskola

Közel 77 millió forintot nyert Paks Város Önkormányzata a cseresznyési iskola felújítására. A projekt keretében nem csak az épület korszerűsödik: képzések, foglalkozások keretében töltik meg élettel az erdei iskolát – tudtuk meg az önkormányzat sajtóreferensétől.

2009 őszén nyerte el az erdei iskola minősítést az egykori cseresznyési iskola, ami elengedhetetlen feltétele volt a sikeres pályázatnak. Évek óta kereste az önkormányzat annak lehetőségét, hogy miképp lehetne pályázati forrást bevonni a leromlott állagú épület felújítására. Így találtak rá arra az országos pályázati kiírásra, ami az erdei iskolák felújítását és az eszközállomány fejlesztését teszi lehetővé.

A Környezet és Energia Operatív Program keretén belül az erdei iskola és erdei óvoda hálózat infrastrukturális fejlesztése KEOP-3.3.0/09 konstrukcióra benyújtott „Cseresznyéskert Erdei Iskola felújítása” című pályázatot támogatásra érdemesnek ítélték: 76,7 millió forintot biztosítanak a megvalósításhoz.

A projekt hosszú  távú célja a környezeti nevelés támogatása, környezettudatos nemzedék nevelése: értő, érző, a környezete iránt elkötelezett, felelősséget vállaló hozzáállás kialakítása a gyerekekben. Mindezt úgy igyekeznek elérni, hogy a tanulók új, szokatlan élményeken alapuló helyzetek során szerezzenek közvetlen tapasztalatokat a természetes környezetből. Az erdei iskolában a tanulás valóságban szerzett benyomásokon, megfigyeléseken, méréseken alapul, így az ismereteket élményként fogadják be a diákok.

Korszerűsödik és új szárnnyal bővül a cseresznyési épület (ami fűtés híján eddig nyári táborok helyszínéül szolgált), ahol az udvaron madárles és foglalkoztató várja majd a fiatalokat. Az építés-felújításon túl, eszközbeszerzés, oktatási segédanyagok fejlesztése (munkafüzet, munkatankönyv), képzések is szerepelnek a megvalósítandó elképzelések között.

Az összességében mintegy 140 milliós beruházás kivitelezése a tervek szerint még idén elindul és 2012-ben vehetik majd birtokba az erdei iskolát.