Csökkenő bűnözés és sokasodó feladatok

Halálos kimenetelű tragédia nem volt, és összességében 130-cal kevesebb személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a paksi kistérségben tavaly. A több mint 20%-os csökkenés okaiként Herman Gábor, a Paksi Rendőrkapitányság közlekedési alosztályvezetője több tényezőt említ. – Márciusban átadták az M6-os autópályát, így a 6-os számú főúton csökkent a forgalom, az autósok láthatóan nyugodtabban haladnak és a polgárok is sokkal figyelmesebben közlekednek a környék útjain. A legfrissebb adatok az ötven évvel ezelőttihez hasonlóak, akkor tizedével kevesebb jármű futott az utakon, mint 2010-ben.

fotó: Szaffenauer Ferenc

A rendőrségi vezető hozzátette, a KRESZ 2011. január elsejével változott, a szabálymódosítás a nehéztehergépkocsival közlekedők előzési szabályaira vonatkozik. Az országos híradásokban már napvilágot látott módosítások még nem véglegesek, kidolgozás alatt vannak. Annyi bizonyos, hogy a biztonsági öv használatának figyelmen kívül hagyása miatt mélyebben kell zsebükbe nyúlniuk majd a szabályszegőknek. A legtöbb változás a tervek szerint július elsején léphet életbe.

– A köznyugalmat megzavaró, kirívó eset sem történt a paksi kistérségben, az átutazó bűnözők is elkerülték a várost 2010-ben – ezt már dr. Kuti István, Paks rendőrkapitánya említi. A város a sajnálatos decemberi szén-monoxid-mérgezés okozta halálesettől eltekintve egyszer sem került az újságok címoldalára. – Kevesebb lett a bűncselekmény az elmúlt évhez képest, így a lakásbetörések és a betöréses lopások száma is csökkent, gépjárműlopás mindössze egy volt, de kollégáim azt is megtalálták. A 2011-es esztendő azonban nehezebb lesz, mint a tavalyi volt – folytatta a rendőrség első embere. A sztráda átadását követően tíz magasan képzett egyenruhás távozott az állományból az autópálya-rendőrséghez, pótlásuk jelenleg is folyamatban van. Magyarország az Európai Unió soros elnöke, így az esetleges paksi rendezvények biztosítása, szervezése mellett az is előfordulhat, hogy a helyi kapitányságról vezényelnek egy-egy budapesti eseményre városi rendőröket. Pakson a fő hangsúly továbbra is a megelőzésen lesz, a közterületeken egyre sűrűbben találkozhatunk járőrökkel, ugyanis a legkomolyabb feladatot még mindig az úgynevezett trükkös tolvajok adják. A kapitányságvezető az új évben is mindenkit arra kér, fokozottan figyeljenek magukra és polgártársaikra, és ha bármilyen gyanús, a megszokottól eltérő dolgot észlelnek, jelezzék azt a Paksi Rendőrkapitányságon.