Torkoscsütörtök márciusban

A magyar néphagyomány egyik kiemelt jelentőségű időszaka a farsang. Ez a húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak számos érdekes, mára elfeledett népszokásnak ad helyet. Ilyen például a farsang elejét jelző „regélő hétfő” vagy a „farsang farkát” jelölő három jeles nap, a húshagyókedd, a hamvazószerda és a torkoscsütörtök. Torkoscsütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazószerda után ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás „kötelező” volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is. A torkoscsütörtök hagyományának felelevenítése céljából országszerte minden évben számos étterem csatlakozik a kezdeményezéshez. Idén, március 10-én fogyaszthatjuk kedvenc ételeink féláron.

Torkoscsütörtök alkalmával teljes nyitvatartási idő alatt 50 százalék kedvezmény kapható az étel- és italfogyasztásból. Az akció a teljes „a la carte” kínálatra érvényes, a programsorozathoz csatlakozó éttermek erre az alkalomra nem készíthetnek úgynevezett szűkített menüsort. A kezdeményezéshez paksi étkezdék is csatlakoznak. A Familia Pizzéria március 10-én 10 és 22 óra között várja a vendégeket, kétóránkénti asztalfoglalással. A Goldmine Étterem immár hagyományos módon szintén tart torkoscsütörtököt, így ételeit, italait szintén 50 százalékos kedvezménnyel kínálja.

Az Erzsébet Nagy Szálloda nem csatlakozik az országos torkoscsütörtök kezdeményezéshez, ehelyett külön akciókat szervez erre az időszakra. A Kávéház március 10-ig minden csütörtökön féláron kínálja süteményeit, kávé- és teakülönlegességeit, valamint belga söreit. A szálloda étterme szintén külön szervezésben megtartja „torkos szerdáját” március 9-én, amikor szűkített étlappal 50 százalékos kedvezménnyel kínálja ételeit, ugyanakkor az italok teljes áron fogyaszthatók.