Új épületet emelnek a Ciao helyén

Egy évvel ezelőtt, január 22-én égett le Pakson a Ciao Pizzéria. Az üggyel kapcsolatos rendőrségi vizsgálat lezárult, a tűzvédelmi eljárást lefolytató hatóság a tűz keletkezésének okát ismeretlennek minősítette. A tulajdonosok új épület építését tervezik.
Hajnalban két óra előtt néhány perccel értesítették a rendőrséget, majd a tűzoltóságot, hogy ég a Kishegyi út és az Építők útja sarkán álló épület. A tűzoltók négy gépjárművel érkeztek a helyszínre, a tüzet viszonylag gyorsan sikerült megfékezni, így a környező épületekre nem terjedt át. A Ciao Pizzéria belseje és a mellette lévő üzletek teljes egészében kiégtek, az épület tetőszerkezete 90 százalékban megsemmisült.

Fotó: Paksi Hírnök archív

A tűzvizsgálók a tűz keletkezésének körülményeit a helyszínen nem tudták megállapítani, nem lehetett a bűncselekmény elkövetését teljesen kizárni, ezért a paksi rendőrkapitányság jelentős kárt okozó rongálás bűntettének alapos gyanúja miatt indított nyomozást. Az ügyben igazságügyi szakértők vizsgálódtak, de mivel a tűz keletkezésének pontos okát nem tudták megállapítani, illetve bűncselekményre utaló okokat nem tártak fel, ezért a rendőrség megszüntette a nyomozást – tudtuk meg Heisler Judittól, a Paksi Rendőrkapitányság sajtóreferensétől. A rendőrségi vizsgálattal párhuzamosan a tűzvédelmi hatóság is eljárást indított. Szilasi Lajos alezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesének tájékoztatása szerint az első fokú hatóság elektromos problémát állapított meg a tűz keletkezésének okaként, a másodfokú hatóság ezt ismeretlen okra módosította. A tűzoltósági határozatok ellen az étterem tulajdonosai fellebbeztek, mivel az általuk felkért fővárosi független kárszakértő véleménye eltért a hatóságok megállapításaitól.
Az étterem tulajdonosa, Kern Zoltán arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az ügy decemberben zárult le, ezt követően felvették a kapcsolatot biztosítójukkal, amely napokon belül dönthet a kártérítés kifizetésének idejéről és nagyságáról, és rövidesen új épületet emelnek a régi helyén. Az étterem 1992 óta működött családi vállalkozásként. Házias ételei, színvonalas rendezvényei miatt kedvelt vendéglátóhelye volt a városnak. Már készülnek az új épületegyüttes tervei, a szigorú hatósági előírások miatt bonyolult eljárás az engedélyeztetés, a terveket várhatóan márciusban adják be a polgármesteri hivatalba. Kern Zoltán hozzátette, hogy az eredetinél modernebb, de a városképbe illő épületet szeretnének építeni, a beruházás a tervek szerint májusban indul. Az építkezéshez pályázati forrást is keresnek a tulajdonosok. Kern Zoltántól megtudtuk, hogy bár örömteli, hogy elkezdődhet az újjáépítés, az eltelt egy év anyagilag és erkölcsileg is nehéz időszak volt az egész család számára. Terveik szerint az új épületben is vendéglátóhelyet kívánnak működtetni, de a profilról még nem döntöttek, hiszen az elmúlt hónapokban megjelent konkurencia miatt nehéz lesz az újraindulás.