Számos tervvel érkezett az új igazgató

Fotó: Szaffenauer Ferenc

Takarékos gazdálkodás, informatikai fejlesztés, egy barátságos, angolos könyvtárbelső kialakítása – egyebek mellett e célok mentén kíván dolgozni Szentgáliné Erőss Márta, a Pákolitz István Városi Könyvtár új igazgatója. Családjával nemrég úgy döntöttek, hogy Budapestről vidékre költöznek, így talált rá a paksi könyvtári pályázatra. Az új igazgató országos tanügy-igazgatási és kulturális-könyvtári szakértőként és szakfelügyelőként is dolgozik, ugyanakkor könyvtárosi végzettsége mellett a pedagógiai hivatásnak is szentelte életét – a két szakma összefonódását pedig kiemelkedően hasznosnak tartja munkája során. Mindkét szakterületen rendelkezik intézményvezetői gyakorlattal, emellett reméli, külföldi tapasztalatait is kamatoztatni tudja, 15 évig élt ugyanis Ausztriában és Németországban férjével és lányával, aki nemrég végzett az orvosi egyetemen.

Szentgáliné Erőss Márta elmondta, kinevezése előtt sok értékes beszélgetést folytatott Gutai Istvánnal, a könyvtár nyugdíjba vonuló igazgatójával, így segítségével betekintést nyerhetett az intézmény feladataiba. Rengeteg tervvel érkezett, melyekkel szeretne beilleszkedni majd a város kulturális fejlesztési koncepciójába.

Az új igazgató a közeljövő feladatai közül a gyermekkönyvtár új helyre költöztetésével a központi épület funkcionális tereinek újragondolását emelte ki. A gyermekeknek kialakítandó új helyiség a tervek szerint modern és barátságos kialakítással, gyermekkuckóval és mesesarokkal várja majd a kicsiket; a könyvtárban megüresedő helyiségben pedig  lakossági és egyéb programok kerülnek majd előtérbe. Az igazgató úgy véli, egy mai könyvtárnak már információs forrásközpontként kell működnie, hiszen többek között a fiatalok információs igényeit csak úgy lehet kielégíteni, ha az intézmény több csatornán keresztül nyújtja szolgáltatásait. A hagyományos információhordozók, azaz a könyv- és folyóiratállomány mellett fontos a multimédiás eszközök és adathordozók bővítése is. A cél az, hogy az olvasók a könyvtáron belül is keresni tudjanak a különböző adatbázisokban ill. a könyvtár egyes szolgáltatásai otthonról is elérhetővé váljanak. Szentgáliné Erőss Márta az informatikai fejlesztések mellett kiemelten fontosnak tartja a kellemes, barátságos, magas színvonalú könyvtári környezet kialakítását, mely, mint mondja, nem feltétlenül pénz kérdése. Olcsó, egyszerű ötletek segítségével is megvalósíthatóak igényes átalakítások, emellett a pályázati lehetőségek kiaknázására is kiemelt figyelmet fog fordítani. Személyes célkitűzésként fogalmazta meg a jó kollegiális viszony kialakítását, a kellemes könyvtári atmoszféra fenntartását, ezért szívesen fogadja a munkatársak ötleteit is, melyeket be lehet építeni a további fejlesztési tervekbe.