Pártállástól függetlenül egyetértettek: az erőmű biztonságos

Az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai bizottsága kedden a paksi atomerőműben tartott ülést, és annak vezetőitől kapott részletes tájékoztatást az üzemeltetésről, biztonságról, illetve az üzemidő-hosszabbítás és bővítés előkészületeiről. Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke ezt követően azt mondta, hogy pártállástól függetlenül minden bizottsági tag egyetértett abban, hogy a paksi atomerőmű biztonsága kiváló és példaértékű.

– A magyar gazdaságnak és az országnak elemi érdeke, hogy a lehető leghosszabb időn keresztül és legjelentősebb arányban vegye ki a részét Paks a hazai áramtermelésből – fogalmazott. Ezt egyrészt a biztonság iránti elkötelezettség, másrészt az indokolja, hogy a Pakson állítják elő legolcsóbban és a környezetet legkevésbé terhelő módon a villamos energiát. A paksi atomerőműben indulása óta folyamatosan mindent elkövetnek a biztonságos működés érdekében. Paks biztonság szempontjából kiváló, minden bizonnyal a fukusimai események miatt elvégzendő stresszteszten is helytáll, hangsúlyozta. Ha Paks be akarja tartani klímavédelem terén tett vállalását, szükség van az üzemidő meghosszabbítására és a bővítésre is, szögezte le Rogán Antal.

A bizottság jobbikos alelnöke, Volner János az új blokkok létesítésének előkészületei kapcsán alakuló nukleáris klasztert emelte ki. Mint mondta, az, hogy a paksi atomerőmű ily módon segíti a hazai kis és középvállalkozások felkészülését arra, hogy a lehető legnagyobb arányban vállaljanak szerepet a beruházásban, követendő példa lehetne minden állami vállalt számára.

–  Ha a közgondolkodásban ez általánossá válik, erősíti a nemzetgazdaságot és a közjót szolgálja, mondta Volner János.