A nagyadózókat köszöntötték

Fehér asztal mellett mondott köszönetet a város nagyadózóin keresztül minden paksi vállalkozásnak Hajdú János polgármester, mert – miként a Prelátusban tartott közös vacsora előtt mondta – a város bevételeinek nagyobb része helyi bevétel, zöme iparűzési adó. – Az a legkevesebb, hogy köszönetet mondunk minden paksi vállalkozásnak, azért, mert itt fizet adót, itt biztosít munkalehetőséget, bővíti a szolgáltatások palettáját – fogalmazott a városvezető. Hozzáfűzte, több mint négymilliárd forintról van szó, amelynek felosztása nagyon nagy felelősség, de – emelte ki – úgy gondolja, hogy eddig minden képviselő-testület jó gazda gondosságával járt el. A Prelátusbéli találkozóra 20 cég és 9 egyéni vállalkozás vezetői kaptak meghívást. A legjelentősebb tételt fizető Paksi Atomerőmű Zrt.-t Süli János vezérigazgató-helyettes és Mittler István kommunikációs igazgató képviselte.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek helyi adója meghaladja hárommillió forintot, lehetőségük van arra, hogy rendelkezzenek az összeg egy százalékának felhasználásáról. (Az atomerőmű esetében 40 millió forintban maximálták a rendelkezési jogot.) Alapvetően olyan városi célokra lehet fordítani, amelyek további kiadást nem generálnak, illetve felajánlhatják civil szervezeteknek is. Ez utóbbi a legjellemzőbb. Az olyan vállalkozások számára, amelyek ebből a forrásból is az önkormányzat munkáját szeretnék segíteni, ajánlást tesz a városvezetés. Így kerül sor arra is, hogy ezúttal a paksi atomerőmű a rendelőintézeti röntgengép beszerzéséhez járul hozzá.

Süli János elmondta, hogy az egészségügy, a sport és kultúra területén is elősegítettek már fejlesztéseket adójuk egy százalékának „megcímkézésével”. Példaként a Paksi Képtárat és a teniszcsarnokot említette. Mint mondta, a felhasználásról mindig egyeztetnek, s arra törekszenek, hogy a lehető legtöbb szempontot vegyenek figyelembe. Szavaiból kiderült, fontos számukra, hogy a városban a különféle szolgáltatások, lehetőségek bővítését elősegítsék, hiszen munkatársaik többsége Pakson él, az ő életkörülményeik javításához járulnak hozzá, ha ilyen célok mellé állnak.