Sztrájkbizottság az erőműben

Amennyiben nem születik megállapodás a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjakkal kapcsolatban, június 29-én több erőművet, köztük a paksit, leterhelnek. A sztrájk végrehajtásáról már folynak a tárgyalások, tájékoztatott Lőrincz László. A Padosz elnöke emlékeztetett rá, hogy ágazati szinten és Pakson is létrejött a sztrájkbizottság, s bejelentették a konfliktushelyzetet. Jelenleg kétszintű egyeztetések folynak, ágazati szinten a kormányzat képviselőjével igyekeznek egyezségre jutni, helyi szinten a sztrájk végrehajtásáról folyik egyeztetés.

Pakson pénteken létrehozták az egyeztető bizottságot, amelynek elnökévé Süli Jánost választották. – 100 megawatt leterhelést kérünk – vázolta az elnök hozzátéve, erre június 29-e 9 és 11 óra között kerülhet sor, feltéve ha a rendszerirányító engedélyt ad rá. Ellenkező esetben bírósághoz fordulnak. Elmaradhat a sztrájk, ha sikerül megegyezni a kormányzattal. – Mi ebben bízunk – fűzte hozzá Lőrincz László. A leterhelés ágazati szintű lesz, így nem csak a paksi atomerőművet érinti. Többször is sor került már ilyen demonstrációra, legutóbb 2007-ben, az áramdíjkedvezmény kapcsán. Akkor Paks 100 megawattot terhelt le, és ugyanennyit a többi erőmű, idézte fel Lőrincz László.
A szakszervezeti vezető arról is beszámolt, hogy az elmúlt héten parlamenti képviselőkkel tárgyaltak. Vadai Ágnes, Harangozó Tamás, Józsa István és Oláh Lajos látogatott az elmúlt héten a paksi atomerőműbe. A négy szocialista parlamenti képviselő előbb az erőmű, majd az ott működő érdekképviseleti szervek vezetőivel konzultált egyebek mellett a korkedvezményes, korengedményes nyugdíjazásról. A PADOSZ elnök azt mondta, megismerték egymás álláspontját, tevékenységét, de tekintve, hogy a szakszervezetek politikamentes szervezetek együttműködésről, közös elképzelésekről szó sem eshetett.