Az atomenergia részarányának megtartásával számol a Nemzeti Energiastratégia

A kormány szerdai ülésén elfogadta és rövidesen az Országgyűlés elé terjeszti a Nemzeti Energiastratégiát, amely az atomenergia részarányának megtartásával számol. A dokumentum 2030-ig részletes javaslatokat tartalmaz a magyar energiaszektor szereplői és a kormány számára, valamint egy 2050-ig tartó útitervet is felvázol.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint az új alapokon nyugvó energiastratégia garantálja a hazai energiaellátás hosszú távú fenntarthatóságát, biztonságát és gazdasági versenyképességét. Kiszolgálja az elsődleges nemzeti érdekeket – garantálja az ellátásbiztonságot, figyelembe veszi a legkisebb költség elvét, érvényesíti a környezeti szempontokat, és biztosítja, hogy hazánk nemzetközi súlyával és erőforrásainak mértékével megfelelő arányban hozzájárulhasson a globális problémák megoldásához. E célok megvalósításához feltétlenül csökkenteni szükséges az energiaimport-függőséget, erősíteni kell az állami szerepvállalást, mérsékelni kell a lakosság energiaszegénységét, és ösztönözni kell a kapcsolódó iparágak hazai fejlesztését is.

A Nemzeti Energiastratégia kereteit a hazai gazdaságot meghatározó tényezők – a rendelkezésre álló erőforrások, a társadalom teljesítőképessége és a geopolitikai lehetőségek – jelölték ki. E keretek között a legfontosabb stratégiai cél a versenyképesség biztosítása, a fenntarthatóság kritériumainak való megfelelés és az ellátásbiztonság erősítése. A célok megvalósítása érdekében a dokumentum a megújuló energiaforrások felhasználásának növelését, az atomenergia jelenlegi kapacitásainak megőrzését, a regionális energetikai infrastruktúra fejlesztését, új energetikai intézményrendszer kialakítását, valamint az energiahatékonyság és energiatakarékosság fokozását kezdeményezi.

A stratégiát az Országgyűlés az őszi ülésszakon tárgyalja, majd cselekvési terveket dolgoznak ki, amit a jogszabályi környezet stratégiához igazítása követ, végül erre épülhetnek rá a támogatási és pénzügyi rendszerek.