A 2011-es év Pro Urbe-díjasai

A Paksi Futball Club képviselőit és Gutai Istvánt, a városi könyvtár nyugalmazott igazgatóját várták a színpadra az október 23-i városi ünnepségen, ők az idei Pro Urbe-díjasok. A folytatásban a méltató beszédeket közöljük.

Fotó: Molnár Gyula

Gutai István – pályakezdőként, a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején – a munkás művelődési központ egykori munkatársaként többek között felnőttoktatást, rocktörténeti előadássorozatot szervezett az intézménybe járó paksi fiataloknak. A felnőttek számára megalapította az Új Tükör klubot, író-olvasó találkozókat működtetett. Ő honosította meg Pakson a citerazene oktatását, rendszeresen tartott az általános iskolákban hangszerbemutatókat. (A közelmúltban újra összeállt az egykori citerazenekar, azokkal a tagokkal, akik annak idején együtt játszottak Gutai Istvánnal.)
Ő hozta létre Cseresznyésben a paksi és a határon túli magyar középiskolások számára az olvasótábort. Népművelői munkája mellett dolgozott a dunakömlődi faluház könyvtárában. Létrehozta és működtette az Ispiláng Színpadot, helyi közreműködőkkel. Közreműködött a Kernné Magda Irén által szerkesztett Várossá válni című tanulmánykötet kiadásában. Gutai István a paksi Jámbor Pál Társaság alapító tagja, a társaság első lapjának, a Közvéleménynek szerkesztője volt. Egyik kezdeményezője a Paksi Hírnök indításának, melynek a kezdeti időben segédszerkesztője volt, később főszerkesztője lett. Nevéhez fűződik két másik helyi lap, a Párlap és a Helyijárat szerkesztése, megjelentetése, melyek nagy lépést jelentettek a helyi nyilvánosság megteremtésében.
Sokoldalúságához, helytörténeti kutatómunkájához tartozott, hogy interjúkat készített egykori paksi gulág-rabokkal és az 1956-os forradalom helyi résztvevőivel;az interjúkat Gyönyörű a szibériai erdő című kötetében jelentette meg. Megőrizte és leírta a helyi választások történetét 1985-től 1994-ig.
1998-tól 2010-ig szervezte és bonyolította az október 23-ai temetői megemlékezéseket.
2001-től 2010-ig irányította a Pákolitz István Városi Könyvtár szakmai munkáját, vezetése alatt jött létre a paksi kistérségi könyvtárak ellátási rendszere. A könyvtár igazgatójaként kiadója volt a Hiador sorozatnak, melyek értékes helytörténeti vonatkozású család- és várostörténeteket dolgoznak fel. A megyei könyvtár helytörténeti adatbázisa szerint mintegy 250 paksi vonatkozású közlemény fűződik a nevéhez.

Gutai István személyisége, szakmai munkája nem csupán a könyvtár kötelező feladatainak ellátásában mutatkozott meg: felkarolta és segítette a hozzá betérő helyi szerzőket. Számukra önálló esteket szervezett, köteteik kiadásában segítette őket. Munkássága alatt kiváló kapcsolatot tartott az oktatási intézmények vezetőivel, rendhagyó módon népszerűsítette a könyvtári szolgáltatásokat.

Fotó: Molnár Gyula

A Paksi Sportegyesület Labdarúgó Szakosztálya 2006-ban megnyerte az NB II-es bajnokságot, ezzel vívta ki a jogot a legmagasabb osztályban való indulásra – első paksi és tolna megyei csapatként. Mivel kizárólag gazdasági társaságok vehetnek részt a legmagasabb bajnoki osztályban, ezért az NB I-es és az NB III-as csapat szereplésével létrejött a Paksi FC Kft., amely a kötelező utánpótlás csapatok indítása érdekében szorosan együttműködött az Atomerőmű Sportegyesülettel és a Paksi Sportegyesülettel, így közel 300 gyermek biztosította a Paksi FC utánpótlását.

A kizárólag magyar és jórészt megyei, sőt paksi kötődésű játékosokkal szereplő Klub célkitűzései között szerepelt a biztos bennmaradás az NB I-ben és a paksi utánpótlás bázis szélesítése. Az elmúlt öt év alatt 8 saját nevelésű labdarúgó mutatkozott be a nagy csapatban, közülük hárman a korosztályos válogatottakban is szerepeltek, ami az utánpótlás terén folyó színvonalas szakmai és nevelő munkát is hűen tükrözi.
A 2010-2011-es idényben a Paksi FC NB I-es csapata megnyerte a Liga Kupát és ezüstérmet szerzett a bajnokságban, ami nemzetközi kupaszereplést eredményezett. Az Európa Ligában andorrai, és norvég klubot legyőzve, egyetlen magyar csapatként jutott a harmadik körbe. Az NB III-as csapat megnyerte a bajnokságot és ezzel feljutott az NB II-be. A Pakson folyó sportszakmai munkát a Magyar Labdarúgó Szövetség NB I-es, NBIII-as és a 19 éves korosztályban a legsportszerűbb csapatnak járó Fair Play díjjal, valamint a legjobb sportvezetőknek járó Minarik Ede díjjal ismerte el, az újságírók és sportolók szavazata alapján pedig a vezetőedző az év edzője elismerést kapta.
A Paksi FC az elmúlt időszakban nyújtott teljesítményével jó hírét vitte Paks városának és kivívta az ország sportszerető lakosságának tiszteletét.