Szemetet is szedtek demonstráció közben

Az atomerőműben működő szakszervezetek is csatlakoztak pénteken az országos demonstrációhoz. A PADOSZ Paksnál, az ADÉSZ Szekszárdnál tiltakozott félpályás útlezárással a háromoldalú párbeszéd megszüntetése, a Munka törvénykönyve és a nyugdíjrendszer tervezett változásai ellen.

A tervezettől egy órával később reggel 8 órakor zárták le a hatos út Budapest felé vezető sávját a paksi Halászcsárda és a vasúti múzeum között. Már reggel majd’ hatvan autó jött össze, melyek egymás mögött felsorakozva egy kilométeres sort alkottak. A Paksi Rendőrkapitányság segítséget nyújtott a lezáráshoz és a forgalomirányításra is felkészítette az aktivistákat, mondta el Lőrincz László, a PADOSZ elnöke. Azt is hozzátette, hogy az egész nap jó hangulatban, konfliktusok nélkül telt, az autósok nagyon türelmesen reagáltak a helyzetre, nem voltak beszólások, kritikák. Többen – mondta el – egyetértésüket fejezték ki, intettek, dudáltak. Ugyancsak szimpatizánsokra találtak a környék lakóiban, akik közül néhányan gondoskodtak az ellátásukról, csakúgy mint más civilek, szervezetek. Nap közben többen csatlakoztak a társasághoz és cserélődtek is a demonstrálók, sőt még egy spontán szemétszedő akcióra is sor került: a szakszervezeti megmozdulás résztvevői az útszélét megtisztították a hulladéktól, összesen nyolc zsáknyi szemetet szedtek össze rögtön az akció elején. A félpályás lezárás este 9-ig tartott.

Szekszárdon este 7-ig korlátozták a forgalmat az 56-os úton. A megyében még egy helyszínen, Bátaszéken tiltakoztak félpályás útlezárással a kormány tervezett lépései ellen. Az országban a híradások szerint több mint száz helyszínen korlátozták a közlekedést figyelemfelkeltő céllal.