Aki vért ad, életet ad

Először kollégáival karöltve ment véradásra Lovas László. Mint mondja, arra szokott gondolni, soha nem tudhatja az ember, hogy valamelyik családtagjának, barátjának, ismerősének szüksége lesz-e valakitől hasonló segítségre. László szerint a „nem érek rá” nem lehet kifogás, hiszen szervezetten évente több alkalommal van lehetőség vért adni, és a tűtől való félelem sem, hiszen ha valaki a szúnyogcsípéstől nem tart, akkor ettől sem kell. A véradást megpróbálni csupán elhatározás kérdése. A ma már nyugdíjas, kilencvenszeres véradót jó érzéssel töltötte el, hogy áldozatkészségét a véradók napján megköszönték. Bízik abban, hogy ebben az élményben két lányának is része lesz majd, akik szintén rendszeres véradók. Fotó: Szaffenauer Ferenc

Túlteljesítette 2011-ben is a Vöröskereszt Paksi Szervezete a véradás terén elvártakat. Ez nem sikerült volna azok nélkül, akik elmennek ezekre az alkalmakra, és önzetlenül nyújtják a karjukat. Tiszteletükre minden évben ünnepséget rendeznek a véradók napja alkalmából.
Az idei városi véradó ünnepségre 89 kerek véradásszámot elért véradót hívtak meg. Közülük a legtöbbször, kilencven alkalommal, Lovas László nyújtotta a karját. Az Erzsébet Nagy Szállodában tartott ünnepségen Bognár Péter, a Paksi Atomerőmű Zrt humán igazgatója és Köllő Imre, a paksi Vöröskereszt városi elnökségének tagja köszöntötte az ünnepelteket, akiknek a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola ifjú aktivistái, és a Pro Artis művészeti iskola növendékei verssel és zenével kedveskedtek. Ferencziné Vesztergombi Klára elmondta, hogy éves szinten a lakosság öt százalékát kell sikeresen megszólítaniuk a véradásokra. Pakson és a környező településeken 5,6 százalékot terveztek, de ezt is sikerült túlszárnyalni. A paksi Vöröskereszt titkára hozzátette, hogy a véradók önzetlensége mellett ehhez az eredményhez nélkülözhetetlen az aktivisták odaadó szervező munkája, valamint a munkahelyek és középiskolák kedvező hozzáállása. A véradásszervezés mellett meg kell említeni azt is, hogy a szervezet több alkalommal tartott ruhaosztást, illetve elsősorban a paksi kistérség településein 2011-ben több alkalommal közvetítettek ki felajánlott bútorokat, háztartási gépeket a rászorulóknak. Az év végén partnerként, illetve szervezőként több karácsonyi jótékonysági gyűjtésnek voltak részesei. Fontosnak tartják feladataikat társadalmi munkában végző aktivistáik, és támogatóik megbecsülését, amelyet a rendelkezésükre álló eszközökkel ki is fejeznek. A véradókat Paks mellett a kistérség településein is minden esztendőben köszöntik. Van, ahol erre külön alkalmat szerveznek és van, ahol valamelyik helyi rendezvényen adják át a kerek véradásszámot elért véradóknak az oklevelet.