Óév a polgármester szemével

Fotó: Paksi Hírnök archív

– Paksot elkerülték a botrányok, dolgozni tudtak és nem a hadakozásra kellett az energiát fordítani, ez a legnagyobb siker – nyilatkozta tavalyi évértékelőjében. Mi a helyzet 2011-gyel?

– A 2010-ben megválasztott, a korábbi ciklushoz képest hat fővel kisebb létszámú képviselő-testülettel dolgoztuk végig a mögöttünk hagyott évet. A testületi ülések sokak számára már-már unalmasnak tűnhetnek a „nagy egyetértés” miatt, de tudni kell, hogy az üléseket komoly, sok esetben éjszakába nyúló frakcióülések előzik meg, ahol néha kemény ütközések árán, alapos vitában érlelődnek meg a döntések. Nem szeretnénk áldemokráciát játszani, vagyis színpadi előadás-szerűen előadni egy vitát, emiatt maradnak el a nyilvánosság előtti véleménycserék. A képviselők felelős emberek – ezt azokra is értem, akik nem a Polgári Szövetség képviselői – így aztán a „csak azért is” ellenzékieskedés, magamutogatás nem jellemző a testületi ülésekre. A hivatal a folyton változó szabályozási környezethez igen komoly erőfeszítéssel, de alkalmazkodik. Az oktatási, egészségügyi és közművelődési intézményrendszer megfelel a feladatainak. Cégeink, melyek az alapszolgáltatásokat biztosítják, stabil gazdasági hátteret tudhatnak maguk mögött.

– A Paksi Hírnök folyamatosan hírt adott a városban folyó beruházásokról. Miket emelne ki ezek közül, amelyek majdan meghatározzák Paks jövőjét?

– Mindenekelőtt szeretném kiemelni, hogy a város 2007 áprilisában elfogadott hétéves gazdasági programja alapvetően helyesnek bizonyult a város főbb fejlesztési területeit és konkrét projektjeit illetően is. Tartalmazza a városi szeméttelep, a szennyvíztelep bővítésének szükségességét, kijelölte a gyógyvízhasznosítás feladatát, megfogalmazta az inkubátorház megépítésének szükségességét, a partfal-rehabilitáció fontosságát.
A közlekedés feltételeinek javítása terén a kerékpárút-hálózat fejlesztését, a főutca felújítását tartottuk a legfontosabbnak. A panelprogram és a hagyományos szerkezetű lakások felújításának támogatását, illetve ennek folytatását is célul tűztük ki – hogy csak a nagyobb fejlesztési célokat említsem.
Alapos előkészítő munka (tervezés, forrásbiztosítás, pályázati lehetőségek kihasználása stb.) után – az említett gazdasági programnak megfelelően – 2011-ben több, kiemelkedően fontos támogatási szerződés aláírására került sor, ennek eredményeként a napokban indulnak a gyógyászati központ kivitelezési munkái, folyik az inkubátorház építése, az új hulladékgazdálkodási rendszer megvalósítási folyamatában a közbeszerzés kellős közepén vagyunk, látványos beruházásként épül a Deák Ferenc utcai támfal.
Pályázatot készítettünk elő a város belvíz-veszélyeztetettségének csökkentésére, a Deák ház hasznosítására, előkészítettük az erőműig, illetve Csámpáig vezető kerékpárút kivitelezését, az erdei iskola és a csónakház kialakítását. Folytattuk a lakótelepi tömbbelsők felújításának programját.

– Szép számmal akadtak olyan újítások és kezdeményezések az óévben, amelyek nem kerülnek igazán pénzbe, mégis a város színfoltjaivá váltak, gondolok itt a karácsonyi üdvözlőlapokra, az adventi udvarra vagy éppen az iskolaköpenyre. Mik a tapasztalatok ezekkel kapcsolatban, és milyen hasonló kezdeményezésekkel találkozhatunk 2012-ben?

– Az említettek inkább szimbolikus jelentőségűek. Jó példák arra, hogy a városi közösség minőségének formálásáról, a paksiak együvé tartozásának fontosságáról hogyan gondolkodik a város vezetése. Említhette volna a városi és intézményi kiadványok arculatának egységesítésére vagy a rendezvényeink színvonalának emelésére tett erőfeszítéseinket. Rendezvényeink tekintetében nagy hangsúlyt fektetünk a helyi művészeti csoportok bevonására, szerepeltetésére, a helyi értékek felkarolására és bemutatására. Fontos számunkra, hogy a kisebbségi közösségeket is a helyükön kezeljük ebben a folyamatban.
Az említettek mellett talán a legfontosabb a Paksi Digitális Archívum előkészületi munkáinak megkezdése. Egy olyan helyi digitális gyűjtemény kiépítését tervezzük, kezdtük meg, amely egyedülálló lesz Magyarországon, de talán a jóval tágabb környezetünkben is.
Nagyon fontos, hogy a város polgárai érezzék: itt mindenkire szükség van és mindenki képes valamit a közösség értékeihez hozzátenni. Hogy minden életkorban a közösségi élet, a közélet hasznos és fontos szereplőjévé lehet lenni: a gyerekek a képzőművészeti alkotásaikkal, egységes, rendezett megjelenésükkel, a felnőttek az egymás felé fordulással, a hagyományos értékrendek felmutatásával – a helyi, kistérségi kézműves termékek értékeinek újraélesztésével, új közösségi terek kialakításával.
2012-ben új ötletekkel, új tervekkel, közösségi szemlélettel készülünk a városi életre: a hétköznapokon és ünnepeken is. A legközelebbi alkalom az együtt ünneplésre, az együttlétre a magyar kultúra napja lesz, amikor nevet adunk a városi művelődési központnak, melyet Csengey Dénes Kulturális Központnak nevezünk el.

– Sokan borús esztendőt jósolnak 2012-re. Milyen évet vár Pakson az új évben? Milyen változások várhatók az átalakuló önkormányzati, közoktatási, adó- és egyéb törvények fényében?

– Nem állok be a jósok közé. A kormány törekvései támogatandók, még ha időnként kapkodást is látunk, még ha nem mindig jó módszereket választ, ha néha tévedései vannak – akkor is. Nem azért bíztak meg bennünket a választók a település vezetésével, hogy siránkozzunk, olyan dolgokon rágódjunk, amin nem tudunk változtatni, vagy mások szerepében tetszelegjünk, hanem azért, hogy tegyük a dolgunkat a változó körülmények között.
Az ország érdekeit szem előtt tartva Paks érdekeit védjük, szolgáljuk.
A 2012-es év komoly változásokat nem tartogat számunkra sem a feladatok, sem a finanszírozás, sem az intézményrendszer területén. A tűzoltóság állami kézbe került, aminek sem helyi gazdasági szempontból, sem a rendelkezésre állás biztonsága szempontjából nincs jelentősége. Az oktatást, egészségügyet, közigazgatást 2013-ban éri el a változás szele. Erre viszont alaposan készülünk. Készülünk mindannyian: az önkormányzat, a hivatal. Egész évben figyelemmel kísérjük majd az új kormányzati törekvéseket a jogalkotás szintjén, a várospolitikánkban pedig továbbra is a bevezetőben említett egyensúly és nyugalom megteremtése és megtartása a célunk a gazdálkodásban és a közéletben is.

Az önkormányzat képviselő-testülete nevében boldog új évet, jó egészséget kívánok minden paksi polgárnak!