Toleranciára is tanít a külföldi tánckoreográfus

Fotó: Babai István

Az ősmagyarokat felkutató Julianus barát útját eleveníti meg a színpadon szerb, bolgár és török hatásokat idéző táncaival a Tűzvirág áprilisi bemutatóján. Bejárva Vereckétől a szerb-bolgár-török területeket hosszú utat bolyongott körbe Julianus az Urálig, ezt az utat járja most be a társulat nemzetközi táncokat, számos kultúra jegyeit felvonultatva, árulta el lapunknak Mádi Magdolna, a Tűzvirág Táncegyüttes művészeti vezetője. A csapat török koreográfus segítségével készült az áprilisi gálaműsorra, Kadir Sonuk, az Amszterdami Nemzetközi Táncszínház tánckarvezetője egy hetet töltött Pakson. Az először négy éve városunkba látogató táncmester jól kihasználta az itt töltött időt, ugyanis a fiatalok még ki sem heverhették az újévi mulatozás fáradalmait, rögtön a próbaterembe várta őket. A Tűzvirág előadásának első felvonását hagyományosan magyar néptáncok töltik ki, a második részben mindig valami különlegességet visznek színpadra, a gálaműsort ezúttal uráli összeállítással szeretnék zárni, ebben segített a török koreográfus.

Fotó: Babai István

A magyar néptánc abban különbözik a többitől, hogy roppant érzelmes és erőteljes, de ugyanúgy sír, nevet, küzd és élvezi a táncot, ahogy minden más európai nemzet, fogalmazott Kadir Sonuk lapunknak. A Franciaországot, Olaszországot, Angliát, Németországot és Belgiumot is megjárt tánckarvezető elárulta, rendkívüli hozzáállást, pontosságot és odafigyelést, a népi elemek hiteles előadását tapasztalta a Tűzvirágnál. Más országokkal ellentétben a néptánc hagyománya itt az emberekben, a gyökerekben él, tette hozzá Kadir.

Az, hogy különböző nemzetiségű koreográfusok látogatnak el a Tűzvirághoz más-más tánccal, testmozgással, az nem csupán a csoport tagjai, a nézők számára is roppant izgalmas, fogalmazott Mádi Magdolna. A művészeti vezető hozzátette, amellett, hogy nagyon fontosnak tartja a gyerekek és a nézők magyar néptánccal való megismertetését, fontos az is, hogy más népek táncait is megértsék, elfogadják, tolerálják és ebben a külföldi tanítómestereknek is nagy szerepe van.

Az amszterdami tánckarvezető után a tervek szerint jövőre Afrika-kutatóval dolgozik együtt a Tűzvirág.