Németkér szomszédolt a kulturális központban

Fotó: Molnár Gyula

Némi irigységgel tűzdelt elismeréssel hallgathatták a kívülállók a németkérieket, amikor – a Csengey Dénes Kulturális Központ vendégeként – elénekelték himnuszukat. Mint később kiderült saját, humoros elemekkel tűzdelt, dicsérő éneke mellett sok másra is méltán lehet büszke a település, amely elsőként mutatkozott be a paksi intézmény új sorozatában, a Szomszédolóban. Ahogy Horváthné Gál Erika polgármester mondta, a falu apraja-nagyja azonnal mozdult a hívó szóra. Be is lepték a művelődési ház minden zegét-zugát, hol táncosok ropták, hol kézművesek serénykedtek. Németkér amatőr alkotói elhozták Paksra portékáikat, némelyikük – például Ambach Erika keramikus – azt is vállalta, hogy néhány fortélyra megtanítja az érdeklődőket. A táncosok sem ölbe tett kézzel kellett nézni, aki akart, maga is táncra perdülhetett. A legnagyobb tolongás azonban a büfé előtt volt. És nem csak azért, mert ott hűsítették magukat a vendégek, hanem azért, mert ott sereglettek össze a németkéri asszonyok, hogy megmutassák, hogyan nyújtják a rétest. A rétesnyújtó villám-tanfolyam eredményét, a temérdek, finomnál finomabb rétest persze nem vitték haza, azt mind a vendégek ehették meg.

A Szomszédoló, amelyet a Paksi Kistérségi Közkincs Kerekasztal egy találkozóján felmerült ötlet alapján indítottak útjára, csak egyike volt azoknak a programoknak, amellyel a Csengey Dénes Kulturális Központ Kultúrházak éjjel-nappal keretében várta az érdeklődőket. A sorban az intézmény szakmai igazgatója, Hefner Erika – mint a paksi mozi alapítója – által megnyitott moziplakát-kiállítás volt az első február 17-én, pénteken. A Panoráma kiállítóba látogatók nem csak a mozi hőskorában kalandozhatnak, lehetőségük van arra is, hogy bepillantsanak a filmforgatás kulisszatitkaiba. Ebben az a Kultúrházak éjjel-nappal keretében megnyílt fotókiállítás van segítségükre, amelyen Kövi Gergő és Babai István legújabb két filmjének születéséről láthatnak úgynevezett werkfotókat az érdeklődők. Természetesen magukat a filmeket is bemutatták. A Konstans címűt, amely 2010-ben készült, már több mint ötvenezren látták az interneten, az index.hu filmmegosztó oldalán. Az Állomás most debütált, de hasonló sorsra szánják, mint elődjét: az index.hu-n a közönség elé tárják, s különféle filmszemlékre nevezik. A két szerző, Kövi Gergő és Babai István, a filmekben közreműködő Tóth Andrással és Hatvani Szabolccsal az oldalán, elárulta, már megszületett a következő kisfilm koncepciója, sőt az előkészületeket is megkezdték.

Mozi után humor, aztán megint film került terítékre a Csengey Dénes Kulturális Központ pénteki palettáján. A Sosem Ugyanaz Comedy Klub eddigi legjobb jeleneteiből válogatott, majd egy Woody Allen-filmet vetítettek a színházteremben. Mindeközben már egy tolnai együttes, a Másképp hangolt a ház előterében. Pilisi István és Pilisi Szabolcs bő egy órányi zenei csemegét szolgáltattak, ahogy a nevük is jelzi a megszokottól eltérően, kicsit Másképp. Néhány sláger erejéig trióvá bővült a duó, egy paksi énekes, Lőrincz Tibor társult a zenekarhoz. Az akusztikus formáció bemutatkozása után Pilisi Szabolcs immár egy funkys-bluesos zenét játszó zenekar, a Dirr-Durr élén nyűgözte le közönségét. Ha csak rövid időre is, de ebben az együttesben is feltűnt egy paksi zenész Weisz Gábor személyében.