Magyarországra érkezik a NAÜ főigazgatója

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kovács Pál államtitkár által tolmácsolt meghívásának eleget téve június végén látogat Yukija Amano főigazgató. A találkozó tovább erősíti Magyarország és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) hagyományosan jó kapcsolatait. A tárgyalásról a NAÜ Kormányzó Tanácsának ülésén született megállapodás, közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca közleményében Yukija Amano ülésen elhangzott hozzászólásából is idéz.  NAÜ főigazgatója azt mondta, hogy a fukusimai baleset ellenére az atomenergia terjedése töretlen, és az új beruházások mértékének csökkenése csupán átmeneti jellegű. 2011-ben összesen 65 atomerőmű állt építés alatt, ebből 44 Ázsiában – továbbra is ez a régió a növekedés központja.

– Magyarország a nemzetközi színtéren is tevékenyen támogatni kívánja a NAÜ nukleáris biztonság tárgyában tavaly elfogadott akciótervét – olvasható a minisztérium honlapján.

A továbbiakban arról esik szó, hogy Magyarország is elvégezte a célzott biztonsági felülvizsgálatot, amelyről Kovács Pál államtitkár a Kormányzó Tanács március 5-i ülésén elmondott felszólalásában azt mondta: az Országos Atomenergia Hivatal megállapítása szerint a paksi atomerőmű biztonságos, és semmilyen azonnali intézkedésre nincs szükség. A létesítményben 2008 óta bevezetett biztonságnövelő beavatkozások fontosságára a felülvizsgálatot ellenőrző szakértők is rámutattak. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország uniós tagállamként kiemelt figyelmet fordít a nukleáris létesítmények biztonságának folyamatos növelésére.

– A hazai eredmények lehetővé tették, hogy a Kormányzó Tanács ülésén Magyarország felajánlja a nukleáris biztonság területén szerzett tapasztalatait és rendelkezésre álló eszközeit a nemzetközi szakértők számára. A paksi Karbantartó és Gyakorló Központ például különösen alkalmas gyorsreagálású balesetelhárítási programok és képzések megvalósítására  – fogalmaz a minisztérium kommunikációs főosztálya.