ENSREG: a szakértők pozitívan értékelték a magyar jelentést

Az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (European Nuclear Safety Regulators Group – ENSREG) 2012. április 25-én jóváhagyta az európai nukleáris Célzott Biztonsági Felülvizsgálatról szóló felülvizsgálati jelentést – olvasható a kormany.hu oldalon.

A felülvizsgálattal kapcsolatban az ENSREG elnöke elmondta, hogy a folyamatban résztvevő minden országot és szakértőt dicséret illet a kivételes erőfeszítéssel és rendkívül gyorsan elvégzett munkáért. A magyar stresszteszttel kapcsolatban tett fő megállapítások szerint a szakértők pozitívan értékelték a magyar célzott biztonsági jelentésben leírt eredményeket és a felülvizsgálat során adott válaszokat. A felülvizsgálók nagyra értékelték a magyar fél részéről tapasztalt nyitottságot és együttműködő készséget. Megállapították, hogy a magyar felülvizsgálat és az arról készült jelentés kellően alapos, a nemzetközi felülvizsgálat során nem tártak fel olyan biztonságnövelési lehetőséget, amelyet a hazai szakemberek ne vettek volna figyelembe, az elhatározott intézkedéseket pedig megfelelőnek tartották. Ugyanakkor felhívták a magyar hatóság figyelmét, hogy szorosan kövesse nyomon az elhatározott intézkedések végrehajtását és biztosítsa, hogy a tervezett átalakítások elérjék a kívánt hatást.

Az Európai Bizottság felkérésére a paksi atomerőműben az elmúlt év májusában kezdődött el a célzott biztonsági felülvizsgálat, az erről szóló jelentést a 2011. október 31-i határidőig megküldték az Országos Atomenergia Hivatalnak. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közlése szerint: az OAH által a fukusimai eset hatására elrendelt vizsgálat eredménye alapján kijelenthető volt, hogy a paksi atomerőmű ellenállóképessége megfelelő a feltételezett kulcseseményekkel, külső veszélyeztető tényezőkkel szemben, így azonnali beavatkozásra nincs szükség.