Pályázat energiamegtakarítást eredményező beruházásokra

Augusztus elsejétől ismét pályázat indul energia-takarékossági beruházásokra! A paksi önkormányzat június 20-i testületi ülésén döntött arról, hogy pályázatot ír ki energiamegtakarítást eredményező lakásfelújításokra, amelyre a panel-, illetve a hagyományos technológiával épült házak tulajdonosai pályázhatnak. A pályázati keret összege 130 millió forint.A jelenlegi kiírás szerint a panellakások tulajdonosai egyénileg is nyújthatnak be pályázatot. Az egyéni pályázók nyílászárócserére pályázhatnak, míg a lakóközösségek e mellett utólagos hő- és vízszigetelésre, lábazati festésre, továbbá fűtéskorszerűsítésre is. A rendelkezésre álló pályázati keret panellakások esetén 100 millió forint. Az önkormányzat a beruházás költségeinek legfeljebb 50 százalékát támogatja, ami egy megvalósítandó cél esetén (tehát vagy ablakcsere, vagy szigetelés, stb.) lakásonként maximum 300 ezer forint, illetve több megvalósítandó cél esetén lakásonként legfeljebb 600 ezer forint.

A hagyományos épületek esetében a 2000. év előtt épült lakások/házak tulajdonosai, illetve lakóközösségek nyújthatnak be pályázatot, nyílászárócserére, hő- és vízszigetelésre, lábazati festésre, továbbá fűtéskorszerűsítésre. A hagyományos épületek esetében a rendelkezésre álló pályázati keret 30 millió forint, az elnyerhető támogatás mértéke pedig a beruházás költségeinek 50 százaléka, legfeljebb 400 ezer forint. A támogatás összege abban az esetben, ha a beruházás több megvalósítandó célt érint, és legalább hatlakásos társasházban valósul meg, elérheti a 600 ezer forintot is.

A pályázatok benyújtására mindkét esetben legkorábban augusztus 1-jétől van lehetőség. Az augusztus 1-je előtt beérkezett pályázatokat a kiíró nem fogadja be. A pályázattal kapcsolatban a városháza műszaki osztályán érdeklődhetnek Fekete Beatrixnél személyesen, vagy a 75/500-580-as számon, illetve e-mailben is feltehetik kérdéseiket a fekete.beatrix@paks.hu címen. A részletes pályázati felhívás és a szükséges adatlapok elérhetőek a www.paks.hu honlapon.