Fizetne a kormány a boldog családoknak

Két új, rendhagyó pályázattal célozza meg a hosszú házasságban élőket és a nagycsaládosokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely pályázatot írt ki Hogyan őrizzük meg címmel a legalább negyven éve házasságban élőknek. A tárca szerint tudományosan és lélektanilag is bizonyított tény a házasság egészségmegőrző jellege, ennek ellenére egyre kevesebben vállalják ezt a köteléket életre szólóan. Ezért úgy döntöttek: megjutalmazzák azokat, akik legalább negyven éve kitartanak egymás mellett.

A pályázatra jelentkező házaspároknak augusztus 21-ig kell leírniuk kézzel maximum 15, géppel legfeljebb 10 oldalban, hogy mi erősíti a kettejük közötti köteléket, mi segítette át őket az érzelmi hullámvölgyeken, a nehezebb időszakokon. Az őszinte történeteket bruttó 100, illetve bruttó 40 ezer forinttal jutalmazzák majd. Az államtitkárság sajtóosztályán az origo-nak azt mondták, a házaspárok által írt esszéket bíráló bizottságban helyet kapott Tamás Menyhért József Attila-díjas költő, író, műfordító, Szigethy Gábor színháztörténész, rendező, valamint Lackfi János költő.

Az egymás mellett hosszú évtizedekig kitartók mellett a több családdal közös nyaralást tervezőket is pénzzel támogatná a kormány. Az államtitkárság és a lebonyolító Nemzeti Családi- és Szociálpolitikai Intézet Pihenjünk közösen címmel kínál ingyen belföldi nyaralást a gyermekeket nevelő családokat összefogó közösségeknek. Augusztus 13-ig jelentkezhetnek civil szervezetek, egyházak, plébániák, gyülekezetek, amelyek között összesen 31 millió forintot osztanak ki a közös nyaralásra.

Az induló közösségekben legalább tíz embernek és öt családnak kell lennie, a nagycsaládos programok előnyt élveznek. Az ingyen nyaralásra jelentkező közösségek legfeljebb félmillió forintot kaphatnak a kizárólag belföldi pihenésükre: 7 napot és 6 éjszakát tölthetnek el a minisztérium kontójára, a nyaralás alatt jelenléti ívet kell vezetniük, és fotókat kell készíteniük, amelyeket utólag csatolniuk kell a szakmai beszámolóhoz. A teljes pályázati kiírás és útmutató a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet honlapján olvasható.