Pénteken nyitja kapuit az új gyermekkönyvtár

Forrás: vkpaks.hu

Új helyszínen, komfortos környezetben várja ifjú olvasóit szeptember 7-től a Pákolitz István Városi Könyvtár Kincskereső Gyermekkönyvtára, amelynek ünnepélyes megnyitóját pénteken 15.30-tól tartják.

Már az elnevezés is újdonság, hiszen tavasszal pályázatot írtak ki az olvasók körében – így lett Kincskereső a gyermekkönyvtár, amely a városi könyvtárral szomszédos piactéri épületbe költözött. A régi helyszínen a gyerekek 1968-ban vették birtokba a számukra kialakított olvasótermet, amikor a járási könyvtár a volt zsinagóga épületébe költözött. Időközben jócskán kinőtték a gyerekkönyvtár helyiségét, a mostani beruházással régi terv vált valóra. Hatalmas változás ez, hiszen mintegy 150 négyzetméteren rendezkedett be a gyermekrészleg: egész osztályoknak kényelmes helyet biztosító tágas olvasóterem fogadja az idelátogatókat, ahol az óvodásoktól a kamaszokig korosztályonként különülnek el az olvasnivalók.

Mindemellett korszerű kiszolgálóhelyiségek, vizesblokk, akadálymentes közlekedés biztosítja a kényelmet. A számos programnak helyet adó gyermekkönyvtár keddtől-péntekig, reggel 8-tól este 6-ig, szombaton pedig délig fogadja a látogatókat. Már eddig is jó néhány emlékezetes eseményt bonyolítottak a régi helyszínen, a városi könyvtár falai között – gondoljunk csak a Manó olvasó klubra, amelynek zárásaként a gyerekek ott aludhattak a könyvtárban, ami nem mindennapi élménynek bizonyult. A Népmese Napja alkalmából hirdetett rajzpályázat kréta-alkotásait pedig minden arra járó heteken át csodálhatta a könyvtár külső falán. A gyerekeket az új helyszínen is sok-sok rendezvény várja majd. Az állandó programok közül már eddig is nagy sikernek örvendett a baba-mama klub, amelyre továbbra is várják a kismamákat.

Folytatódik a diafilm klub, amelyhez 1000 diafilm biztosítja az alapanyagot, s tervezik társasjáték klub beindítását. A gyermekkönyvtár külön részlegét Paks Város Önkormányzatának beruházásában alakították ki. Az épület teljes egészében megújult, a tetőtől a közművekig, a fűtéstől a nyílászárókig, belsőépítészeti átalakítások is zajlottak, mindez 33,5 millió forintból valósult meg, tájékoztatott Dávid Ildikó sajtóreferens.

A gyermekrészleg átköltözése a városi könyvtár épületében is változást hozott: a földszinten megüresedett helyiségben kapott helyet a folyóirat olvasó – amelynek eddig az emeleti kölcsönző tér adott otthont -, illetve a helytörténeti gyűjtemény. Így ezentúl a felnőtt olvasók kényelmesebb, külön erre a célra kialakított helyiségben böngészhetik a friss újságokat, illetve kölcsönözhetik a régebbi folyóiratokat, és a helytörténeti gyűjtemény is mindenki számra elérhetővé válik.