Nem véd a gázálarc a pince veszélyeitől

Forrás: Paksi Hírnök archív

A figyelemfelhívások ellenére minden évben tragikus események kapcsolódnak a szürethez, a borkészítéshez. Számtalanszor hangoztatott óvintézkedés, hogy abba a helyiségbe, ahol a must forr, csak gyertyával szabad bemenni, ugyanis ez ad ilyenkor információt arról, hogy a pincében elegendő oxigén van-e. Ha kevés az oxigén, a láng kialszik és ilyenkor azonnal vissza kell fordulni.

Tévhit, hogy a gázálarc használatával maradéktalanul elkerülhető a baj, tájékoztatott Boros Brigitta, a katasztrófavédelem megyei sajtószóvivője. Fontos tudnivaló, hogy a gázálarc betétje csak olyan szennyezett levegőtől véd, amely elegendő mennyiségű oxigént tartalmaz. Ez az érték minimálisan 17%, az ez alatti koncentráció esetén az eszköz nem garantálja a biztonságot.

Ezért a mustgáz keletkezésének idején a bor szemrevételezése előtt minden esetben alaposan ki kell szellőztetni a pincét, majd továbbra is gyertyát alkalmazni jelzőeszközként a mellkas magasságában tartva, hiszen a mustgáz a levegőnél nehezebb, így a helyiség alját tölti ki először.

Évente több tucatszor kérik a tűzoltók segítségét mustgáz okozta balesetekhez, mivel sokan nem veszik komolyan, hogy halálos veszélyt jelenthet. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, ezért még ha fizikailag képes volna is a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkciók zavara megakadályozza a helyiség elhagyásában.