A paksi atomerőmű kiállta az uniós próbát

Fotó: Paksi Hírnök archív

Több tekintetben is elismerően nyilatkozik a paksi atomerőmű biztonsági készenléti állapotáról az uniós nukleáris létesítmények átfogó állapotfelméréséről készült végleges jelentés, amelyet csütörtökön mutat be az Európai Bizottság. Mindent egybevetve nem talált nagyobb hiányosságokat a létesítmény biztonsági rendszerében az a nagyszabású jelentés, amelyben az Európai Bizottság egy több szakaszból álló folyamat részeként elrendelte a működő uniós nukleáris létesítmények állapotának felmérését a fukushimai katasztrófát követően.

Bár a 134 EU-ban működő atomreaktor tüzetes átvilágítása során számos hiányosságra bukkantak a szakértők, a paksi atomerőmű a csütörtökön nyilvánosságra kerülő jelentés szerint – amely előzőleg a BruxInfo birtokába került – viszonylag jól vizsgázott a nukleáris stressz teszten.

A jelentés méltatja a védett irányító központra, az áramellátásra, a dolgozók külső veszélyforrások elleni megóvására vonatkozó intézkedéseket, továbbá azokat a kritikus paramétereket is, amelyeket egy súlyos baleset esetén léptetnének életbe.

Elismerően szól a végleges jelentés a létesítmény földrengésekkel szembeni védettségéről, és, hogy az atomerőmű elhelyezkedésénél fogva a lehető legmagasabb árvizszinttel vagy egy gátszakadással szemben is védve van, írja a BruxInfo.

A jelentés mindazonáltal lát még javítanivalókat, például az egyszerre több egységben bekövetkező esetleges balesetek jobb kezelését is szükségesnek nevezi. Magyarországgal szemben az Európa legtöbb atomerőművének otthont adó Franciaországban 19 olyan nukleáris létesítményt azonosított be a vizsgálat, amelyek nem felelnek meg mindenben a biztonsági normáknak.