Lezárult a stresszteszt, nincs szükség lényegi intézkedésekre

Lezárta az Országos Atomenergia Hivatal azt az eljárást, amelyet a paksi atomerőműben végzett célzott biztonsági felülvizsgálat alapján benyújtott intézkedési terv ellenőrzésére indított. A hatóság részletes intézkedési terv elkészítésére és a nukleáris biztonság szintjét emelő feladatok megvalósítására kötelezte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-t. Dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója azon az ünnepségen, amelyet az 1. blokk indításának harmincadik évfordulójára az elmúlt héten rendeztek úgy nyilatkozott, hogy lényegi intézkedésekre nincs szükség, az elmúlt évtizedekben Pakson jelentős biztonságnövelő intézkedéseket hajtottak végre, amelyek eredményeként a paksi atomerőmű a legszigorúbb nemzetközi elvárásoknak is eleget tesz.

Az Európai Unió Tanácsa a Fukusima Daiichi atomerőműben bekövetkezett baleset után, 2011. március 25-én döntött úgy, hogy az unióban található atomerőműveket átfogó biztonsági felülvizsgálatnak kell alávetni, értékelve az üzemeltetés kockázatát és nyilvánossá téve a teljes folyamatot.

A hazai vizsgálat, majd a paksi atomerőmű által benyújtott intézkedési terv ellenőrzésére indított eljárás a végére ért.