A biztonság közös érdem

Országos szinten kiemelkedő eredményeket produkál Tolna megye és a Paksi Rendőrkapitányság: a tavalyi esztendőhöz képest jelentősen csökkent mind a közlekedési, mind a vagyon ellen elkövetett bűncselekmények száma. Az elmúlt években a paksi kapitányság illetékességi területén a lakótelepi ingatlanokba, valamint melléképületeken keresztül a családi házakba való betörések okozták a legtöbb fejfájást, azonban ezeket közel 15 százalékkal sikerült visszaszorítani, városunkban pedig egy-egy példától eltekintve gyakorlatilag megszűnt a családi házak fosztogatása. Szintén örömteli, hogy jórészt megkerültek az elkövetői azoknak a kis értékű, rongálással járó lopásoknak, amelyek a kora őszi-tavaszi időszakban szaporodnak meg. A folyamatosan javuló eredmények egyrészt a fokozott járőrszolgálatnak köszönhetőek, illetve a mezőőri és polgárőri szervezetek működésének. Utóbbiak főként a külterületek ellenőrzésében nyújtanak segítséget a hatóságnak, az apparátusok közötti kapcsolattartás napi szintű, mondta el lapunknak Kuti István, a Paksi Rendőrkapitányság vezetője. Jelzéseik hasonlóan fontosak, mint a lakosság észrevételei. Amennyiben a polgárok odafigyelnek egymásra, mindent elkövetnek értékeik védelméért, figyelnek szomszédaik tulajdonára és a gyanús cselekményeket jelzik a hatóságnak, az már fél siker.

– Nem magunktól vagyunk eredményesek, a mutatók kedvező alakulása a lakosság érdeme is – hangsúlyozta a rendőrkapitány. Az alacsony munkanélküliségi ráta, a fejlett közvilágítás, az utak állapota és az önkormányzat által kiépített térfigyelőkamera-rendszer, amelynek további fejlesztésére is számítanak, mind olyan tényező, ami segíti a város közbiztonságának javítását, tette hozzá Kuti István. Az elmúlt esztendőben ugyanakkor nem csupán a lopások száma csökkent. A megyében a legkevesebb ittas állapotban okozott baleset a paksi illetékességi területen történt, így az eddig megszokott szondáztatási program tovább folytatódik. Az ittasság ugyanakkor csupán az egyik baleseti ok. A gyorshajtás a baj leggyakoribb okozója: tavaly három halálos kimenetelű baleset is történt a kapitányság illetékességi területén.

A jó eredmények ellenére korántsem lehet kijelenti, hogy minden probléma megszűnt volna és a rendőrség ébersége lankadhat. Az idei év slágere, úgy tűnik, a panelházak tárolóinak kifosztása lesz, mondja dr. Péger János őrnagy, a Paksi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. A tárolók feltörésénél megfigyelhető, hogy az érintett lépcsőházakban folyamatosan cserélődnek a lakók, elavultak a zárak, a tulajdonosok nem ellenőrzik rendszeresen tárolójukat, részletezte. Az ott tartott értékes tárgyak ellenére nyitva hagyott tárolóval is találkoztak, ezért felhívják a figyelmet a nagyobb óvatosságra, és a jobb minőségű zárak felszerelésére.

2013-ban két program is támogatja a lakosság biztonságérzetének további javítását. Ne váljon áldozattá! címmel modellértékű közbiztonsági együttműködés indult Tolna megyében az Új Széchenyi Terv támogatásával. A hároméves projekt célja a már áldozattá vált személyek sérelmeinek minél hatékonyabb kezelése, illetve a megelőzésben való felkészülés segítése. A program tavaly decemberben startolt, a bűnmegelőzési és áldozatsegítő munkatársak a Paksi Rendőrkapitányságon már munkához láttak, és ügyfélfogadási időben várják a panaszosokat. Emellett a paksi kapitányság lakossági kérdőívek révén próbálja feltérképezni, mely területek fokozott ellenőrzésére lenne igény.

Aki kíváncsi, mennyire biztonságos a városa, vagy a környék ahol él, a rendőrség új bűnügyi térképén is megbizonyosodhat róla: akár utcákra lebontva megtudhatja, hogy mennyi lopás, erőszak, betörés és más bűncselekmény történt a lakókörnyezetében. A www.police.hu honlapon nyilvánosságra hozott bűnügyi térképen 365 napra visszamenőleg megkereshető bármely városban történt bűncselekmény. Az adatbázis a robotzsarunak is nevezett számítógépes rendőrségi nyilvántartáson alapul, a kapitányságokon bejegyzett ügyeket országos szinten összesíti függetlenül attól, hogy befejezett vagy megoldatlan esetről van szó.

A bűnügyi térképből kiderül, hol hány nyomozás indult a legkülönfélébb bűnügyek gyanújával. Meg lehet nézni egy-egy megyét vagy járást, várost, de akár utcára lebontva is elérhetők az adatok. A statisztika személyes adatokat nem tartalmaz és a bejegyzések mindig harminc nappal késleltetve jelennek meg, hogy az elindult nyomozásokat ne veszélyeztethesse a nyilvánosságra hozatal, magyarázta Kuti István, hozzátéve, az új rendszer előnye elsősorban az, hogy a lakosság tájékozódni tud a szubjektív biztonságérzetet leginkább befolyásoló bűncselekményekről.