Kettős évfordulóra készülnek

Az új év mindig új kihívásokat tartogat, különösen akkor, ha kettős évfordulóra készülünk – fogalmazott Hefner Erika, a Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. szakmai igazgatója. Harmincöt éves lesz ugyanis a Csengey Dénes Kulturális Központ, hiszen 1978. november 23-án az atomerőmű-beruházás részeként adták át elődjét, a paksi Munkás Művelődési Központot. A másik évforduló április 1-je, mert akkor lesz húszéves a Dunakömlődi Faluház.

Fotó: Babai István

– Ezek a születésnapok elemzésre, elgondolkodtatásra késztetnek bennünket: mennyi program zajlott le a házban, hány látogató fordult meg nálunk ennyi idő alatt. A statisztika jól mutatja, hogy mindkét intézményünkben pezseg a kulturális élet, a rendezvények látogatottsága igazolja a programok létjogosultságát – hangsúlyozta az igazgató. Az egykori Munkás Művelődési Központot nagygyűlései, rendezvényei helyszínéül hozta létre az atomerőmű, ezt a célt az építmény struktúrája, kialakítása, nagy terei is tükrözik. Az akkori konstrukció mára elavulttá vált, kevés a klubfoglalkozásra alkalmas termek száma, sokkal többre volna igény. Méretéből adódóan nem szakmai tartalommal való megtöltése jelenti a legnagyobb kihívást, hanem az állagmegóvás ró nagy feladatot a tulajdonos önkormányzatra és az intézmény vezetőjére, emelte ki Hefner Erika. 2008-ban készültek tervek az épület felújítására, átépítésére, ám pályázati pénzt nem sikerült nyerni ehhez. Ennek ellenére határozott cél, hogy a 35 éves jubileumra az atomvároshoz méltó kulturális intézményben köszönthessék az ünneplőket. A távlati tervek része a színháztermi székek cseréje, esetleg felújítása, de egyelőre elsődleges szempont, hogy az évfordulóra új köntöst kapjon a színházterem külseje, burkolata. Nem csoda, hogy a kihívásokat számba véve elsősorban nem a szakmai munka kerül szóba, ugyanis az igényes munkához, a ház tartalommal való megtöltéséhez minden adott: régi, tapasztalt gárda felhalmozott szaktudása fiatal kollégák lendületével fűszerezve. Lelkesedésük, kultúra iránt érzett elkötelezettségük garantálja azt a színes palettát, amit a kulturális intézmény hosszú ideje biztosít a város számára. A színházi szolgáltatás, a mozi, a rendezvények vagy ismeretterjesztő előadások szervezése, illetve kiállítások mellett szerepet vállalnak az OKJ-s képzések megrendezésében is. Mint Hefner Erika kiemelte, különösen fontosnak tartja rendszeres művészeti csoportjaik, a náluk otthonra találó egyéb csoportok és szervezetek közösségszervező törekvéseit, a korrekt, egymást segítő kapcsolatokat.
A ház kistérségi módszertani központként is funkcionál, eltérő módon ugyan, de ’98 óta megszakítás nélkül. Mára a rendszer átalakult, de a feladat ugyanaz maradt, segíteni a paksi kistérségben dolgozó kollégákat a programok szervezésében, illetve az egyre bonyolultabb pályázati rendszerben való eligazodásban. Mára a Csengey Dénes Kulturális Központ olyan adatbázissal és módszertani tudással rendelkezik, amely kiemelkedő, támogató rendszerét a jó gyakorlatok mintájául veszik országos szinten. A munkát folyamatos együttműködés jellemzi mind az önkormányzattal és az atomerőművel, mind a művészeti csoportokkal és civilszervezetekkel. A megyei és országos kapcsolatrendszer hozománya, hogy a tavalyi országos színjátszó találkozó után idén a kulturális központ adhat helyet egy nagyszabású közművelődési szakmai konferenciának, valamint a XIII. Tolna megyei Liszt Ferenc Kórustalálkozónak is.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

A ház nem csupán az atomerőmű nagyrendezvényeinek ad helyet, hanem a városi események tervezésében, szervezésében és lebonyolításában (pl. művészeti fesztivál, költészet napja, sillerfesztivál) is közreműködik. Éves programját összehangolják az önkormányzattal, a városban működő intézményekkel, így tevékeny részesei a városi rendezvényeknek. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen Pakson kultúrapártoló az önkormányzat, az együttműködés példaértékű, emelte ki Hefner Erika. Kiemelkedő program a február 8-10. között megrendezésre kerülő Csengey-napok, amikor az intézményben rendszeresen működő csoportok adnak ízelítőt a munkájukról a Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat keretében. A háromnapos eseményen a kiállítások mellett rendhagyó programokkal találkozhat a kikapcsolódni vágyó. Lesz Tűzvirág-táncház, interaktív drámaműhelyt tart Hefner Erika, de lesz farsangi bál, jelmezverseny és tombola, utóbbira várják a tombolatárgy-felajánlásokat. Emellett, aki a Csengey-napok valamennyi programján részt vesz, kap egy kult-útlevelet, amivel ingyen részt vehet egy mozielőadáson.

Idén húszéves a Dunakömlődi Faluház, amelynek évfordulóján azok a csoportok mutatkoznak be és mesélnek az elmúlt időszakról, amelyek még itt bontogatták szárnyaikat. A neves eseményt május 7-én ünneplik, ezen alkalomból a tervek szerint új hírlevelet is kezükbe vehetnek a dunakömlődiek. Szintén húszéves évfordulóját ünnepli a határon túli középiskolások tábora, amelyet egykor Gutai István nyugalmazott könyvtárigazgató indított el. Azóta sokat változott a világ, könnyebb a kapcsolattartás, de a szakmai célkitűzések nem változtak. A tábor jubileumára emlékezve a magyar irodalom neves képviselői mellett azokat az egykori résztvevőket is meghívják a megemlékezésre, akik életében sorsfordítóak voltak a találkozók. Súlyt ad az évfordulónak, hogy a megújult Cseresznyéskert Erdei Iskolában üdvözölhetik egymást a rég nem látott határainkon túli ismerősök. Az erdei iskola átadásával új kihívással bővül az intézmény feladatköre, mondta el az igazgató. A megszépült intézmény működtetése az intézmény feladata, így a ház munkatársainak feladatellátása is módosul. A siófok–sóstói tábor funkciója is újragondolásra szorul, amelyben a táboroztatással szemben nagyobb szerephez juthat a családok üdültetése és a művészeti csoportok felkészítő táboroztatásának biztosítása. A folyamatosan változó körülmények ellenére valami mindig állandó, szögezte le Hefner Erika: továbbra is legfontosabb feladatnak tekintik a helyi kezdeményezések támogatását, a pezsgő kulturális élet fenntartását és az igényeknek megfelelő színvonalas programok szervezését.