Pakson tartott plenáris ülést az NGTT

A paksi atomerőműbe látogatott és ott plenáris ülést tartott a kormány által 2011-ben létrehozott Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT), amely azzal a céllal alakult, hogy átvegye a megszüntetett három érdekegyeztető szervezet szerepét. A tanács tagjai Bognár Péter vezérigazgató-helyettes és Cziczer János üzemeltetési igazgató kalauzolásával erőműlátogatáson vettek részt, majd az energiapolitikáról, azon belül az atomenergiáról, valamint a családi élet nehézségeiről és a családok számára nyújtott társadalmi segítségről tárgyaltak.

Az atomerőmű Karbantartó Gyakorló Központjában Bognár Péter az atomerőmű energiaellátásban betöltött szerepéről, stratégiai céljairól tájékoztatott, Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a Nemzeti Energiastratégia eredményeit vázolta. Mint kiemelte energiatakarékossági, -hatékonysági intézkedésekre 150 milliárd forintot fordított a kormány 2010-től, a megújuló energiaforrások felhasználási arányát 7,4 százalékról 8,79 százalékra emelték, az új atomtörvény elfogadásával megteremtették a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbításának, bővítésének lehetőségét. Ugyancsak az eredmények közé tartozik, hogy sikeres a piaci integrációs folyamat a magyarországi gáz- és villamosenergia-szektorban, fűzte hozzá.

– Vigyék a hírét, hogy a paksi atomerőmű nyitva áll. Lehet az atomerőművel békében együtt élni – mondta végezetül, majd a tanács tagjainak kérdéseire válaszolt. Martényi Árpád, az NGTT Civil oldal képviseletében üdvözölte a folyamatos konzultációs lehetőséget az atomenergia hazai alkalmazásáról. Zs. Szőke Zoltán, aki a Gazdasági oldal képviseletében volt jelen, azt mondta, hihetetlen rendet, szinte katonai fegyelmet tapasztalt. Dr. Parragh László elnök hozzátette, a Gazdasági oldal egységes álláspontja, hogy szükség van a jövőben is a nukleáris energiára, támogatják az atomerőmű bővítését.

Dr. Parragh László az ülés végén kiemelte, hogy a szakképzett munkaerő mellett az energiaárak befolyásolják legjelentősebben a hazai vállalkozások versenyképességét, ezért azt a törekvést, ami a szolgáltatók monopolhelyzetének megszüntetését célozza, támogatják. – Az államnak szolgáltatásként kell felfognia az energiaellátást és mindent el kell követnie, hogy ne profitorientált legyen az ellátást, a mostani monopolhelyzet pedig szűnjön meg, mondta.