Taroltak a paksi tűzoltók

A paksiak sikerét hozta a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai vetélkedője, amelyet szerdán tartottak Kölesden. Az igazgatóság itt lévő kiképző- és raktárbázisa kiváló helyszínt biztosított a versenyhez, amelyen hat csapat indult. Az egységek hivatásos, önkormányzati és létesítményi kategóriában mérték össze tudásukat és rátermettségüket, sőt külön versengtek a tűzoltás vezetésére jogosultak, a beosztott tűzoltók, a gépjárművezetők is.

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

Dr. Balázs Gábor tűzoltó alezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesének köszöntője után egy elméleti tesztsor kitöltésével hangoltak rá a vetélkedőre az irányítók és beosztott tűzoltók. A gépjárművezetőkre több tesztsor várt, majd egy gyakorlati tudást próbára tévő pálya. A harmadik állomás egy akadálypálya volt, amelynek természetes terepet nyújtott a bázison lévő egykori védett vezetési pont, azaz egy földalatti bunker. Ennek szűk folyosóit, termeit füsttel árasztották el, s több, egyenként is nagy odafigyelést igénylő feladatot szabtak a versenyzőknek. Teljes védőfelszerelésben kellett kiszabadítani egy sérültet a rádőlt páncélszekrény alól, majd mentőkötéllel a felszínre vinni, hozott egy példát dr. Balázs Gábor hozzátéve, hogy kimondottan nehéz feladatsor várta a tűzoltókat. Igaz volt ez az utolsó próbatételre, ahol csapatban kellett klasszikus tűzoltási feladatot végrehajtani. Csapatversenyben PA Zrt. Létesítményi Tűzoltósága teljesített legjobban, második a a Paks Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság lett, míg harmadik helyen a Dombóvár Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság végzett. Irányítók között első lett Farkas József (PA Zrt.), beosztott tűzoltók között Vajda József (Szekszárd), gépjárművezetőknél Tormási Tamás (Dombóvár).

A verseny legjobbjai Tolna megyét képviselik a regionális fordulón, amelyet júniusban országos döntő követ ezúttal Komárom-Esztergom megyében.