Rendkívüli ülésen döntöttek

Fontos, gyors döntést igénylő előterjesztések kerültek a paksi önkormányzati képviselők elé, tájékoztatott Wessely Gábor sajtóreferens. Csütörtöki rendkívüli ülésükön tárgyaltak az energia-megtakarítást célzó pályázatok újbóli kiírásáról. Ezek segítségével panel és hagyományos szerkezetű lakások újíthatók fel. Mintegy tíz éve juthatnak az ingatlantulajdonosok ily’ módon hőszigetelési, fűtéskorszerűsítési támogatáshoz a városban. Ennek köszönhetően a lakótelepi lakások több mint 70, a hagyományos építésűek közel 15 százalékát korszerűsítették eddig. A mostani keretösszeg 50-50 millió forint: lakótelepiekre illetve hagyományos építésűekre. Pályázni falszigetelésre, tetőszigetelésre, nyílászárócserére és fűtéskorszerűsítésre lehet. Az elnyerhető maximális összeg lakásonként – panelnél –, egyféle munkára 300 ezer, többféle munkavégzésre 600 ezer forint lesz, míg hagyományos építésű házaknál 400 ezer forint. A teljes bekerülési összeg legföljebb 50 százaléka pályázható. A részletes kiírás a jövő héten jelenik meg a sajtóban. Beadni július elején lehet majd a pályázatokat.

Tárgyaltak a képviselők a helyi tévé műszaki fejlesztéséről is. A TelePaks Kft. pályázatot nyújtott be a médiatácshoz, nyolcmillió forint vissza nem térítendő támogatás elnyerésére. A digitális átálláshoz szükséges berendezések teljes ára mintegy 12 millió forint. A különbözetet az önkormányzat saját forrásból állja, négymillió forinttal segítve az eszközbeszerzést.

Egy személyi kérdés is szerepelt a napirenden. A Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója nyugdíjba vonul. Ezért a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ pályázatot írt ki az állás betöltésére. Egy pályázó jelentkezett. Az önkormányzat törvény szabta kötelezettsége a pályázat véleményezése. Mivel formailag és tartalmilag is rendben levőnek találták, támogatásra méltónak ítélték a pályázatot. Az azt benyújtó pedagógus neve akkor válik publikussá, ha a szakminisztertől, Balog Zoltántól megkapja a kinevezést.