Mit nézzünk a hétvégén?

Forrás: rmfc.hu/Mészáros Dia
Forrás: rmfc.hu/Mészáros Dia

Sztárfellépők sora szórakoztatja a közönséget idén a Villamosnapon június 21-én az ASE sporttelepén. A program egyik fővendége Rúzsa Magdolna lesz, de már biztosan ott lesz a fellépők között Tihanyi Tóth Csaba és a Bikini is. Emellett színpadra lép még a Tűzvirág Táncegyüttes és a Heves Happy Band partizenekar zenés műsora zárja az élményekkel teli programot.

A szerzők dedikálják pénteken 15 órától a Tolnaricumban a nemrég megjelent Képeskönyv – A régi Paks című kötetet. A számos korabeli képeslapot, rajzot és fotót bemutató, reprezentatív, 160 oldalas könyv az önkormányzat kiadásában jelent meg. A régi Paks szövegét Kernné Magda Irén és Bencze Barnabás írta, a kötetet tervezte és tördelte Kövi Gergő.

Életnagyságú rekonstrukciók segítségével mutatja be a tavalyi lussoniumi ásatások régészeti szenzációját, a dunakömlődi sírkamrákat a Paksi Városi Múzeum június 22-én szombaton, a Múzeumok éjszakáján. A Földbe zárt világ – az ilyen címmel megnyíló tárlaton a római túlvilág minél alaposabb megismerésében életnagyságú rekonstrukciók, modern multimédiás eszközök, 3D-s filmek segítik a látogatókat. Az este folyamán a túlvilághoz fűződő római szokásokhoz, hiedelmekhez, illetve a mindennapi életben használt tárgyakhoz kapcsolódó kézműves foglalkozásokat tartanak. A látogatók felölthetik az ókori Róma lakóinak viseletét, római kori ételeket és bort kóstolhatnak, kvízjátékon vehetnek részt. 20 órakor bábelőadás kezdődik Phaedrus állatmeséiből, 23 órakor pedig Apuleius A hordó című komédiáját mutatják be.

Szombaton a Tűzkerék XT, az Ismerős Arcok és az Azur partizenekar szórakoztatja a közönséget az immár hagyományos Biritói napon, amely 9 órakor főzőversennyel veszi kezdetét. Ugyancsak szombaton a mozogni vágyókat Dunakömlődre várják sportnapra. Aki a melegben csak sziesztázni és pihenne a mozi felé vegye az irányt, ahol vasárnap 20 órától az Úgy hívlak Amore című olasz romantikus vígjátékot vetítik.

Garázsvásár lesz szombaton a Vörösmarty utca 8-as szám alatt, ahová várnak minden érdeklődőt árulni és böngészni egyaránt.

Egy uniós támogatásnak köszönhetően szinte ingyenesen igénybe vehető idegennyelvi, illetve informatikai képzésre várják érdeklődők jelentkezését a Pákolitz István Városi Könyvtárban. Egyelőre az igényfelmérés zajlik, érdeklődni a 75/830-370-es telefonszámon lehet.