Kettős jubileumot ünnepeltek

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

A könyvtári szolgáltatások leghagyományosabb, ezért mindnyájunk számára legismertebb formája, a papírtechnológiára épülő mára a múlté. A könyvtári munkafolyamatokat egyre több helyen számítógépesítették, ezért a papírkönyvtárak jelentős része automatizált könyvtárrá alakult. A 21. század könyvtárügye abból az alkalomból került terítékre, hogy a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár szakmai konferenciát rendezett kettős jubileuma alkalmából. Alapításának 60. és jelenlegi helyére, az egykori zsinagógába költözése évfordulóját is ünnepelték nemrégiben, utóbbinak éppen 45 éve. Az intézmény életének legfontosabb mérföldköveire Gutai István emlékezett vissza, aki nagyjából egy évtizeden át állt annak élén. A könyvtárban tizenegy éve tértek át a számítógépes kölcsönzésre és 2003-ban vették fel a Pakson született költő, Pákolitz István nevét. Ebben az időben indult el a Hiador könyvsorozat és 2009-től a Pákolitz István Városi Könyvtár végezte a kistérségi mozgókönyvtári ellátást. – Megváltoztak az igények, de a lehetőségek is – mondta el Pumerscheinné Bedekovity Zóra, a könyvtár nemrégiben kinevezett új igazgatója.

A paksi intézménylépést tart az országos fejlesztési folyamatokkal. Már híre hamva sincs a papír katalógusoknak, a könyvtári állomány digitalizált, adatbázisok tárolják a könyvtár adatait, minden könyv visszakereshető az elektronikus rendszerben és az olvasók örömére előjegyezni vagy hosszabbítani is otthonról, számítógépen keresztül lehet. Az egyik legfontosabb feladat a jövőben az e-anyagok elérhetőségének megteremtése, tette hozzá. Noha számos vidéki könyvtár küzd a fennmaradásért, a paksi intézmény gazdálkodása stabil, viszont változás az intézmény életében, hogy a kistelepülési könyvtárak gondozása átkerült a megyéhez. Ugyanakkor örömhír, hogy idén országos elismerést is bezsebelhetett az intézmény. Rangos megyei könyvtárak mellett figyeltek fel városi könyvtárként az itt zajló munkára annak köszönhetően, hogy az országos Internet Fiesta rendezvénybe bekapcsolódva gazdag programokkal egy hét alatt mintegy ezer embert sikerült megmozgatni. A jubileum alkalmából is gondoltak az olvasókra, a szakmai programok mellett az évtizedek óta aktív könyvtári tagokat is köszöntötték. 19-en vehették át a leghűségesebb olvasó elismerést ezzel együtt örökös tagságot kapva.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

35 éve, körülbelül azóta, hogy általános iskolásként először elhozták a könyvtárba tagja az intézménynek Hegedüsné Pákai Teréz körzeti védőnő, akit rendszeres visszajáróként már kedves ismerősként fogadnak. Mint mondja igazi mindenevő, tinédzserként még a Pöttyös és Delfin könyveket, ma már a szakmai kiadványokat keresi elsősorban, de bármi után kutat, itt megtalálja, vagy segítenek a beszerzésében. Nem csupán olvasóként látogat az intézménybe rendszeresen, a megújult, megszépült gyermekkönyvtárban tart baba-mama foglalkozásokat is. – Jóval több könyv áll manapság az olvasók rendelkezésére, mint amikor én még ifjonc voltam. Már a gyerekeim számára is nagyon jó volt a diafilm-kölcsönzési és meseválogatási lehetőség és azt is jónak találom, hogy szerveznek tanfolyamokat, író-olvasó találkozókat, egy-egy kiállítást én is szívesen megnézek, árulta el a védőnő. Az intézmény legidősebb jutalmazottja az 1927-ben született Sipos Ferencné volt.