Paksiak is az atomkölykök között

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

Valósággal ellepték a keszthelyi Helikon Szállodát a NucKids program résztvevői. Tekintetet vonzó egyenruhájuk a hotel minden szegletében feltűnik. Egyik helyiségben ének-, a másikban táncpróba folyik, egy tetőteraszon éppen szituációs játékot játszanak. Nyolcvankét résztvevője van a Roszatom színházi programjának Európa több országából. A mag Oroszországból érkezett, ők válogatón vettek részt, többségük – ahogy például Vadim Povazni – zenei képzésben is részt vesz. Vadim Udmurtföldről, Glazov városából érkezett, a jövőben zenével szeretne foglalkozni, éppen ezért nagyon boldog volt, amikor beválogatták a programba. – A napok nagyrészt próbákkal telnek, sokat énekelünk, táncolunk – mondta. Az orosz gyerekek zárt városokból jöttek. Ez azt jelenti, hogy a szülők, akik valamilyen stratégiai üzemben dolgoznak, nem utazhatnak. – Én gyerekként szabadon utazhatok, akár külföldre is, de édesanyám nem, így nem láthatja azt a sok szépet, ami itt van, fogalmazott Olga Borodina, aki Szverdlovszk megyéből, egy Lesznoj nevű zárt városból érkezett.

A másik Lesznoj városából jött. Ő is zenei pályáról érkezett, terve, hogy Moszkvába tanul tovább. A keszthelyi „tábor” az ő tetszését is elnyerte, és az egyenruha is, amit fantasztikusnak tart.

A paksi gyerekek – ők heten kerültek be a NucKids programban – szintén kellemes élményekről számoltak be lapunknak. Ledneczki Virág elárulta, hogy rengeteg holmit kaptak, aminek nagyon örül, ő még sosem repült, ezért izgalommal várja, hogy elutazzanak Prágába és több orosz városba előadni azt a musicalt, amin a táborban dolgoznak. – Szeretném minél több embernek megmutatni, hogyan énekelek és táncolok – jegyezte meg. Leber Veronika is izgalommal várja a bemutatót. A diáklány azt mondta, nagyon jól érzik magukat, sokat ismerkednek, barátkoznak, közös játékokban vesznek részt. Mindent fordítanak angolra, de ő pluszsegítséget is ad társainak, mivel az angol mellett oroszul is kiválóan beszél, segítségükre van a tolmácsolásban.

A NucKids programot 2009-ben hívta életre a Roszatom. Minden évben egy musicalt adnak elő az abban részt vevő gyerekek. Eleinte csak Oroszországban tartottak előadást, tavaly már hazánkban is volt kettő. Idén is két előadás lesz nálunk, a keszthelyi premier után, Pakson mutatják be a darabot, amely a szakmai vezető, Anna Trapeznyikova szavai szerint jól szimbolizálja azt, amiről maga a NucKids is szól: a barátságot. Elárulta, hogy nem egyszerű összeállítani a produkciót, hiszen különböző nemzetiségű, tudású gyerekekről van szó. Az orosz gyerekeket éppen ezért castingon választják ki, a külföldiek hozzájuk társulnak. A darab Keszthelyen nyeri el végleges formáját, címet a gyerekek adnak majd neki. Magyarországról Prágába, majd Oroszországba mennek az Atomkölykök, ott három helyszínen is bemutatják majd.