Kémiai laborautomata beszerzéséről döntöttek

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

Kihelyezett ülést tartott szerdán a képviselő-testület az építésének befejezéséhez
közeledő gyógyászati központban. A korábbi gyógyászati centrum elnevezést – amely az intézmény alapító okiratának tervezetében szerepelt – Faller Dezső képviselő indítványára magyarosabb hangzásúra változtatták. Az új név: Paksi Gyógyászati Központ.

Az ülésen Sztruhár Sándor – a gyógyfürdő kivitelezését koordináló Paksi Ipari Park Kft. ügyvezetője – ismertette a létesítménnyel kapcsolatos lényegi információkat. Elmondta, hogy az építkezés gyakorlatilag befejeződött, már folynak az engedélyeztetési eljárások. Hétféle engedély szükséges első körben – az épületre, a parkolóra, az útra, a kútfejre, a kútgépészetre, a medencékre és a tűzjelző rendszerre –, s aztán következhet a gyógyászati szolgáltatások engedélyeztetése, ami már a betelepülő szakrendelők feladata lesz.

A továbbiakban költségvetési, a város gazdálkodásával kapcsolatos kérdésekről tárgyalt a
testület. Az első félévet jól zárta a város. Az éves tervezett bevételek 55 százaléka teljesült, a működési kiadások 47 százalékon álltak 2013 közepén. A gazdálkodásban változás a központi intézkedések, a rezsicsökkentés és az állami adósságátvállalás miatt következett be. A számok kedvezően alakultak. Az éves főösszeg az eredetileg kalkulált 11,5 milliárd helyett 11,7 milliárdra módosult.

Döntöttek a képviselők egy kémiai laborautomata beszerzésének támogatásáról is. A vérvizsgálatra szolgáló modern készülék ára 26,6 millió forint, amiből 15 milliót pályázati úton szeretnének elnyerni. A szükséges önrész tehát 11,6 millió forint lesz.

Zárt ülésen tárgyalt a testület egy, részben önkormányzati tulajdonú ingatlan értékesítésre való kijelöléséről. A földet évek óta művelő helyi magánszemélyek jelentették be vételi szándékukat, amivel a képviselők egyetértettek.