Kultúrpont – David Aldoni: A negyvenhetes járat

aldoni könyvAkik egy thrillert a hullák és a vér mennyisége alapján ítélnek meg, azok számára talán csalódást kelthet David Aldoni könyve, azonban az igazi old school történetek kedvelőinek valódi felüdülés lesz. Van eleje, közepe, vége, több szálon futó cselekménye és eredeti sztorija, ami csupán az utolsó oldalakon nyer végső értelmet, a záró sorokig fenntartva az érdeklődést, mondja a szerző, aki bár a történet csattanóját titokban tartja előttem, igazi nevét elárulja. A mindössze 27 éves Batancs Zoltán két éve ragadott tollat, és első regénye nemrégiben jelent meg A negyvenhetes járat címmel a fiatal szerzőket felkaroló Underground kiadó gondozásában.

Mint elárulta, rajongója a fikciós műfajnak, amit az irodalomoktatásba is bevezetne, mivel úgy véli, sokkal több fiatal olvasna, ha a szórakoztató irodalom egy-egy jeles képviselőjével gazdagítanák a kötelező tananyag palettáját.

Nehéz műfaj ez, vallja a szerző, mivel nem egyszerű újat alkotni. Törekedni kell az elcsépelt, sablonos közhelyek kerülésére, meg kell tudni lepni az olvasót. Regénye főszereplője, Marcie Moronic egy rosszul indult reggelen kénytelen buszra szállni, amely rejtélyes okoknál fogva a szokásos fél óra helyett kilenc órával később érkezik meg úti céljához. Ezzel megmagyarázhatatlan események sora veszi kezdetét, amelyek felforgatják a fiatal nő életét. Batancs Zoltán barátnője révén és munkakeresés céljából érkezett városunkba, jelenleg az atomerőmű egy külsős cégénél dolgozik villanyszerelőként. Már készíti következő könyvét, a most megjelent regénye előtt megkezdett írásának kibővített változatát még idén szeretné megjelentetni. A negyvenhetes járat című, humorral fűszerezett hagyományos thrillert könyvbemutató keretében szeretné megismertetni a helyi könyvkedvelőkkel.