Gyerekek ajánlják

könyvA Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár még 2012-ben hirdette meg első olvasásnépszerűsítő pályázatát azzal a céllal, hogy a gyerekek egymás figyelmét is felhívják az általuk olvasott könyvekre. A program az Olvastam-Tetszett elnevezést kapta. Rövid, figyelemfelkeltő ismertetést, ajánlást kért az intézmény a tanulóktól, amelyek kézzel írt formában az iskola gyermekkönyvtárában olvashatók, az interneten pedig a Paksi Hírnök Online is megosztja őket. Ezúttal Róka Csenge 7. osztályos tanuló kedvenc olvasmányát ismerhetik meg blogunkon.

Dan Wells: Partialis-Részben ember

Ez a könyv nagyon hatásosan kezdődik. Rögtön beledob a posztapokaliptikus világba, de itt nem érzed azt, hogy kimaradt egy részlet, mert a következő oldalakon a szerző elmagyarázza a főhős, Kíra szemszögéből a szituációt. Elmeséli a pusztulás keletkezését, a túlélők életmódját. Megtudjuk, kik is azok a Részlegesek, mi az a Hang. Lassan adagolva az információt. Soha nem érzed, hogy ez már sok, mert mindent akkor tudsz meg, mikor a szereplők. A legtöbb dolog a cselekedetekből derül ki, a szereplőket pedig fokozatosan ismerjük meg. Kira elmeséli, hogy miért nem rokonok vannak az egyes családokban. Betekintünk a szerelmi életébe is. A mindössze 36 ezernyi túlélő Amerikában, Long Islanden telepedett le, mert a többi kontinensen kihalt az élet.

Wells szemléletesen írja le a tájat. Az a sivárság, ami Amerikát jellemzi ott terem előtted. Ebben a könyvben nem csak a „hős/hősnő” szerepét emeli ki, hanem a hétköznapi emberek életét is bemutatja. Elmeséli, milyen egy bevásárlás, egy buli. Szóval azok életét is, akik nem készülnek felfedezni egy vírus ellenszerét. Igen, lehet azt gondolni, hogy majd pont egy tizenéves lány fogja megmenteni a világot, amikor ez a világ legjobb tudósainak sem sikerült. Pedig ésszerű. A fiatalok általában nyitottabbak az új dolgok iránt, ezért több lehetőséggel számolnak.

A könyv közepe felé több lesz a tudományos gondolat a vírusról és annak ellenszeréről. Megismerjük Samet, a Részlegest. Miután ő képbe kerül, egyre izgalmasabbá válik a történet. A túlélők többfelé szakadnak. Van, aki azt mondja, rögtön öljék meg a szörnyet, de akad, aki inkább kísérletezne rajta. Meg persze vannak a pártatlanok. Felmerül a kérdés, hogy mire jó a vezetés? Itt leginkább az Éhezők viadala című könyvre hasonlít. A végjáték olyan fordulatot hoz, amire senki sem számított. ahogy mondani szokták: a csatát megnyerték, de a háborút még nem. Kírának még sok mindent meg kell tudnia a vírussal és saját magával kapcsolatban is… Szóval, ha szeretnél egy pörgős, akciókban gazdag, de mégis kicsit romantikus könyvet olvasni, tele árulással, kételkedéssel, akkor ezt neked írták. Ezt a könyvet 7. évfolyam fölött ajánlom.