Mit süt-főz ma? – Hefner Erika

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Hefner Erika beszél egy kicsit svábul, legalábbis a konyha környékén. Ha Németországot nem is ismeri töviről hegyire, pár értékes receptet a tarsolyában tudhat annak köszönhetően, hogy kitelepített rokonainál tett látogatása során megosztottak vele egy titkon őrzött különlegességet. Erika nagy becsben tartja az örökségéül szolgáló receptúrát, de kötődése az ínyencséghez nagy örömünkre nem tartotta vissza attól, hogy megossza azt a nagyközönséggel is. Édesapját nem, de a család többi tagját kitelepítették – velük, a Németországban új életet kezdő svábokkal és leszármazottaikkal, ha nem is ápolnak szoros kapcsolatot, szerette volna, ha gyermekei is megismerik, milyen sajátos következményekkel járt az, hogy családokat szakítottak szét Magyarországon a kitelepítésekkel.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Schwabachban élő nagynénije osztotta meg vele a Rotweinkuchen, azaz a vörösboros kuglóf receptjét, ami éppen egy délutáni kávézás kapcsán cserélt gazdát – tudniillik a németek szokás szerint minden délután pontban négykor leülnek egy kávészünetre szusszanni, beszélgetni egyet. Ennek elmaradhatatlan része a sütemény: méghozzá egy bolti és egy házi finomság is dukál a késői sziesztához – nem is értem, nálunk ezt miért nem foglalták már törvénybe. A desszerthez Erika méretes sütőformát vett elő, mint mondja, ebből az édességből nem érdemes kis mennyiséget csinálni, hiszen a férfiak körében is kedvelt. Ez náluk nem elhanyagolható szempont, lévén, hogy Erika három fiú édesanyja, így jelentős a férfitúlsúly a családban.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

A família kedvencének tésztájához 200 gramm vajat kikeverünk négy tojás sárgájával és 200 gramm cukor felével, illetve felverjük a tojáshabot a fehérjéből. Utóbbit egy csomag vaníliás cukorral tovább keverjük, illetve hozzáadjuk a cukor másik részével felforralt vörösbort. Erika szerint jó száraz, testes vörösbor illik a süteményhez: a számunkra elkészített kuglófba helyi termelő, Szedmák István 1,5 dl cabernet sauvignonja került. Egy harmadik tálban 250 gramm liszthez egy csomag sütőport, egy kiskanál fahéjat, valamint kakaót összevegyítünk, a korábban kikevert tojássárgájába pedig beleszórunk még csoki reszeléket. Ezt a három komponenst kell végül összedolgozni és a margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett sütőformába önteni.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Általában a nincsből kellett valamit alkotni, mondta Erika, amikor a kuglóf sülési ideje alatt gyermekkorra kedvenc ételeire tereltem a szót. Móricz Zsigmond Hét krajcár című novellája élethűen mintázza azokat az időket, amikor a spórolás jegyében teltek a mindennapok, hiszen a krumpli főzőlevéből is lehetett még levest csinálni, mesélte Erika megerősítve, a szegénység kreatívvá teszi az embert. Ahogy Móricz is fogalmaz, jól rendelték azt az istenek, hogy a szegény ember is tudjon kacagni. Erika is mosolyogva, nem terhesen gondolt vissza azokra az időkre, amikor tíz éves korában osztálytársai megnézték, valóban van-e antennájuk, mert nem akarták elhinni, hogy lett egy bizományi tévéjük. Akkor menedéket, kitűnési lehetőséget a színpadon versmondóként, néptáncosként talált, ma pedig már annak örül, hogy az ő gyermekei nem szenvednek hiányt semmiben. Érezhető, milyen szoros a kötődés családjukban, hiszen az egyetlen karácsonyt felidézve, amikor nem volt mindenki együtt, Erikának rögtön könnyek szöknek a szemébe.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Azóta egy alkalommal sem fordulhatott elő, hogy karácsonykor ne együtt ültek volna asztalhoz. Andris, Erika középső fia a Környezetvédelmi Minisztériumban dolgozik, a legidősebb, Imi Budapesten programszervező, lemezlovasként bejárta már Bécset, Pozsonyt, Miamit. A legifjabb, Peti még otthon él, az atomerőműben gépészként helyezkedett el. Szakács végzettsége lévén otthonosan mozog a konyhában, ahogy édesapja, Tibor is, így Erikáéknál meg kell küzdeni a területekért. Szintén oroszlán csillagjegyű férjével olykor nagy csatákat vívnak az elsőségért, de szépen sikerült meghatározni a szerepeket. Az ünnepi halászlét bográcsban Tibor készítheti, a vasárnapi húslevest azonban kizárólag házigazdánk.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

A családi történetek felidézéséből csak a sütő csengője tudott kizökkenteni minket jelezve, körülbelül fél óra sütés után kész is a kuglóf. Aki még szebbé szeretné tenni a desszertet, olvasszon fel vajban némi csokoládét, és azzal kenje meg kívülről a süteményt. Karácsonykor garantáltan sikere lesz.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István