Szakmai együttműködést tervez az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és a BME

A paksi atomerőmű kapacitás-fenntartásához kapcsolódó együttműködési lehetőségekről, a műszaki felsőoktatás szükséges képzési irányairól folytattak tárgyalásokat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a projektet irányító MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és a mérnöki háttértevékenységet végző MVM ERBE Zrt. vezetői, írta meg a Magyar Távirati Iroda.

A nemzeti hírügynökséghez eljuttatott közleményből kiderül: már most láthatóak olyan szakmai feladatok, amelyek a BME szakértőinek tevékenységét igénylik. Emellett körvonalazódott több, a hallgatók számára szakmai kihívást jelentő tudományos diákköri, szakdolgozati diplomaterv, doktori feladat, amelyek kutatása és feldolgozása tevékenyen hozzájárulhat a tervezett beruházás műszaki megoldásainak mélyebb elemzéséhez. Az együttműködés további területe a képzési választék bővítése annak érdekében, hogy a hallgatók olyan tantárgyakat is választhassanak, ahol szakterületükön belül a nukleáris iparhoz kapcsolódó tudást is elsajátíthatják.

A beruházás előkészítéséért felelős társaságok és a BME vezetői egyetértettek abban, hogy az évszázad várhatóan legnagyobb magyarországi beruházása hatalmas lehetőséget, egyben szakmai kihívást jelent a hazai mérnöktársadalom és a szakirányú felsőoktatás számára. Az ebben rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében mindkét fél kész végrehajtani a rá eső feladatokat – fogalmaz a közlemény.

Az egyeztetésen az egyetemet Péceli Gábor, a BME rektora, a rektorhelyettesek, a karok dékánjai és az oktatási dékánhelyettesek képviselték, míg a beruházást előkészítő társaságoktól Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója, Tóth Csilla műszaki igazgató, valamint Dohán Farkas, az MVM ERBE Zrt. vezérigazgatója és a két cég szakemberei vettek részt.