Kultúrpont – Marie-Louise Gay: Jó reggelt, Sam

Forrás: bookline.hu
Forrás: bookline.hu

Gyermekkönyveket bemutató sorozatunk utolsó állomásához érve három kötetet ajánlunk az érdeklődő szülők és kisdiákok figyelmébe: kedves nullától kilencvenkilenc évesek, tessék nyugodtan bolyongani a gyermeki léleknek, gyermeki lélekről írt olvasmányokban.

Marie-Louise Gay Jó reggelt, Sam című képeskönyvében a testvérpár, Stella és Sam mulatságos reggeli készülődését kísérhetjük figyelemmel. Az eredeti angol szövegen és a magyar fordításon túl a kanadai írónő mozgalmas akvarellképei segítik követni az eseményeket. A köny az óvodás korosztály számára készült, de mivel idegennyelvű szöveg is található benne, kisiskolások is haszonnal forgathatják nyelvtanulás céljából.

Bátky András Mirka, avagy hogyan kell szeretni? című könyvének főszereplője iskola után egyedül tölti délutánjait lakótelepi lakásukban. Leckeírás helyett azon töpreng, vajon őt jól szeretik-e a szülei. Elhatározza, könyvet ír arról, hogyan kell szeretni. Elindul hát világot látni, tapasztalatot szerezni. Bejárja a környéket és kalandjai során szóba elegyedik egy öreg nénivel, színes leplekbe burkolózó asszonyokkal és a szánkódombi hangyaváros lakóival is, és lassan megtanulja, milyen sokféleképpen lehet szeretni. A kötetet Takács Mari montázsai színesítik.

A Mit? Miért? Hogyan? című minisorozat a legkisebbeknek szóló ismeretterjesztő sorozat. Kötetei egyszerű és szemléletes válaszokat adnak a kicsik kérdéseire. A játékos elemek, a kedves rajzok, a kinyitható ablakok és a kornak megfelelő magyarázatok a könyv minden oldalát élvezetessé teszik. A Hajók című rész a vízi járművek és a kikötők izgalmas világába kalauzolja az olvasót, aki megtudhatja, mi történik a kikötőbenés milyen hajók járnak a folyókon? A praktikus és strapabíró könyvet kétéves kortól ajánlja a köteteket ismertető Bodor Éva.

A rovat együttműködő partnere a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár Kincskereső Gyermekkönyvtára.