Március 15.: a megkérdőjelezhetetlen ünnep

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

– Március 15. olyan nemzeti ünnepünk, melyről nem kellett soha ideológiai vitát folytatni, mely fellebbezhetetlen és megkérdőjelezhetetlen. A lelkünk része, a nemzettudat kitörölhetetlen alkotóeleme. Március 15. nélkül biztosan másképp lennénk magyarok, mint ahogyan jelenleg vagyunk – fogalmazott Hajdú János polgármester nemzeti ünnepünkön a Szent István téren. A városi ünnepségen tartott beszédében kiemelte: – A kérdés ma nem az ünnep fontosságával, jelentőségével kapcsolatban merül föl. A kérdés ma az, hogy mi mostaniak képesek vagyunk-e arra, hogy méltó utódai lehessünk a 166 évvel ezelőtti márciusi ifjaknak. Meghalljuk-e az akkori hívást, értő-e még a szívünk és a lelkünk a nemzedékeken átívelő szabadságvágy befogadására, továbbvitelére?

– A közelmúlt sok mindenre megtanított bennünket – szólította meg az ünneplőket a polgármester. – Legelőször is arra, hogy a demokráciát nemcsak elérni, elfogadni, óhajtani kell, hanem nap mint nap folyamatosan szervezni, ápolni, életben maradni, csiszolgatni és féltőn őrizni. Azt hittük, hogy az 1990. évi rendszerváltozáskor, hogy a demokratikus állami működési modell olyan, mint egy számítógépes program: feltelepítjük, aztán fut. Mára tudjuk, hogy nem. Nem, hiszen a demokratikus kereteket egyesek túl szűkösnek, mások a kelleténél tágabbnak érzik. Vannak, akik az egyén korlátozhatatlan szabadságát hirdetik a közösséggel szemben, mások meg a közösség, az állam hatalmát erősítenék. Ebből is látszik, hogy Magyarországon a polgári szabadságjogok terén deficitiről nem beszélhetünk.

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Hajdú János köszöntője után az Energetikai Szakközépiskola diákjai adtak műsort a Tűzvirág Táncegyüttes közreműködésével. Este a Csengey központban folytatódik az ünnep.