Komoly beruházásokról számoltak be a nagyadózóknak

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

A közelmúltban befejezett, jelenleg zajló és küszöbön álló fejlesztésekről, beruházásokról adott tájékoztatást a városvezetés a legjelentősebb adófizetőknek. A hagyományos fogadást a Prelátusban tartották csütörtökön este. Hajdú János polgármester azt mondta, hogy azokat, akik Pakson fektetnek be, foglalkoztatnak munkaerőt és az adójukat is ott fizetik, megilleti, hogy tájékoztatást kapjanak arról, hogy miként sáfárkodik a város a befizetett pénzzel. Hozzátette, ahogyan eddig is, van miről beszámolni, hiszen mind tavaly, mind idén komoly beruházások jellemezték a várost, sőt még 2015-re is vannak áthúzódó fejlesztések.

A város költségvetésének 60 százalékát teszi ki a vállalkozások, gazdasági szervezetek által fizetett adó. Ez meghaladja az 5,5 milliárd forintot. A nagyadózói fogadásra azon társas vállalkozások képviselői kapnak meghívást, amelyeknek a helyi adója meghaladja a 3 millió forintot, illetve néhányan a jelentős mértékű befizetéssel bíró egyéni vállalkozók közül. Az önkormányzat lehetőséget biztosít arra, hogy az adó egy részéről a vállalkozások rendelkezzenek. Ezzel az összeggel többnyire civilszervezeteket támogatnak, mondta Hajdú János. Az atomerőmű esetében ez a tétel negyvenmillió forint. Ezzel három éven át a Paksi Digitális Archívum létrejöttét segíti, tette hozzá.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-t  Szinger Csaba gazdasági igazgató képviselte. Azt mondta, az atomerőmű a város pénztárában befizetett 3,8  milliárd adójával minden bizonnyal a térség egyik legjelentősebb adófizetője, s mint ilyen, hatással van a városra. Ez a hatás kölcsönös, a kapcsolat, az együttműködés jó, fejtette ki. Lapunk kérdésére azt is elmondta, hogy véleménye és a Paksra látogatók visszajelzése alapján Paks az ország egyik legjobban kiépített, legszebb kisvárosa. – Megteszünk mindent, hogy a dolgozóink itt jól érezzék magukat és a helyi fejlesztésekben részt tudjunk venni – fogalmazott hozzáfűzve, hogy az adón felül kulturális, szociális területen, kiemelten a sport terén is jelentős szerepet vállal az atomerőmű, ennek eredményeként nagyon pozitívan hat a város életére. Terveikről szólva a gazdasági igazgató azt mondta, hogy a 2014-es év nehezebb lesz az előzőnél az energiapiaci helyzet, azaz az energiaárak csökkenése miatt, ezért sokkal szigorúbb lesz a gazdálkodás. A termelés tekintetében várhatóan „erős közepes” év lesz az idei, hiszen számos, az élettartam növelésével kapcsolatos feladatot fognak elvégezni.