Az atomerőmű a véradás elkötelezett támogatója

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

Több mint százötvenen jelentek meg szerdán a paksi atomerőműben tartott véradó napon, 143-an közülük megfeleltek az előzetes orvosi vizsgálaton. Tizenegy új véradó is volt a donorok között. Rohn Helga, a Vöröskereszt városi titkára azt mondta, az atomerőmű elkötelezett támogatója a véradásnak. A vállalat immár  hosszú évek óta rendszeresen lehetőséget biztosít a munkavállalóinak, hogy vért adjanak. 2013-ban háromszor rendeztek véradást, ezeket a tervezett létszám felett sikerült teljesíteni és ez így volt szerdán is.

Az atomerőmű egyik vezető mérnöke, Szénégető Szabolcs első ízben adott vért. Mint elárulta, sok kollégája ad rendszeresen, ami őt is kíváncsivá tette. – Kicsit izgulok, nem tudom, pontosan mi vár rám – fogalmazott. Szakály Sándor számára viszont már az egész csupán rutinfeladat. Nyolc-tíz éve jelentkezett először donorként, azóta évi három-négy alkalommal ad vért. Azt mondja, a segíteni akaráson túl az is motiválja, hogy egyben egy szűrésen vehet részt. Hozzáfűzte, hogy szerinte rendkívül jó kezdeményezés az erőművön belüli véradás, hiszen közel ötezren dolgoznak ott, ha csak a töredéke ad vért, már komoly eredmény.

– Az atomerőmű számára mindig is fontos volt az egészségmegőrzés, ebbe jól illeszkedik a véradásszervezés – emelte ki Bognár Péter humánigazgató. Hozzátette, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nemcsak helyet ad az eseménynek, hanem minden véradónak négy óra munkaidő-kedvezményt is. A Vöröskereszttel jó kapcsolatot ápolnak, az erőmű segíti a szervezet szociális munkáját és a véradók megbecsülését is támogatja. A megbecsülés kölcsönös, elsők között kapta meg az atomerőmű a Véradóbarát Munkahely címet.