Rendezvények az ünnepi könyvhét alkalmából

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

Könyvbemutatókkal és könyvárusítással várja az érdeklődőket a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár a 85. Ünnepi Könyvhéten június 12-16. között. Csütörtök és péntek délelőtt a felnőtt könyvtár költözik ki az épület elé, majd június 14-én a gyermekkönyvtár előtt kínálják párszáz forintos köteteiket. Az ünnepi könyvhét nyitónapján 17 órakor Dorogi Gabriella Kőleves című könyvének bemutatóját tartják a Pákolitzban. A filmvetítés és beszélgetés után a TV2 Napló című műsorának paksi születésű riportere a helyszínen személyre szólóan dedikál. Az Ünnepi Könyvhét záró napján, június 16-án 17 órakor Kernné Magda Irén Híres paksi elődeink című könyvének bemutatója lesz a polgármesteri hivatalban. Kernné Magda Irén életrajzi gyűjteményének első kiadása 2009-ben jelent meg, az olvasmányos stílusú kiadvány célja, hogy bemutassa azokat a paksi származású, illetve Pakshoz kötődő személyeket, akiknek tevékenysége, munkássága országosan is elismert.

A könyvhét alkalmából a Kínálgató Iskolai és Gyermekkönyvtár is könyvcsereberét szervez a megunt, fölösleges, de jó állapotban lévő könyvekből a könyvtár nyitva tartási idejében június 2. és 12. között. Várják a felajánlásokat, érdeklődőket.

A 2014-es ünnepi könyvhét alkalmából a kulturális központ rendezvényére Bárányi László Ildikó és Bárányi Ferenc, a Romániai Magyar Írószövetség alapító tagjai kaptak meghívást. Egyikük sem ismeretlen a magyarországi, de még a paksi olvasók előtt sem. Bárányi Ildikó érzelmekkel teli elbeszélései, kisregényei sok olvasónak szereztek szép perceket, ha hazavitték a könyvtárból az ajánlott könyvek valamelyikét. Bárányi Ferenc, a forradalom után felállt új román kormányban kétszer is egészségügyi miniszterséget betöltő „excellenciás úr” szokatlan linearitású, életrajzi elemekben bővelkedő regényei, az 1956 után eszmélő romániai magyar értelmiségi sorsot örökítik meg. A könyvbemutatóra Bárányi Ferenc lányával érkezett.