Egyéjszakás kaland a múzeumokban

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

Az idén húsz éves Paksi Városi Múzeum a Múzeumok éjszakájára olyan programokkal készült, amelyek nagyrészt az I. világháború kitörésének 100. évfordulójához kapcsolódnak. Így aztán a kellően világháborús hadszíntér miliőjéhez egy futóárkot építettek, kiállítást rendeztek egy hivatásos haditudósító fotós eddig be nem mutatott képeiből, és ehhez a paksi fúvószenekar játszott katonaindulókat. Mindezt a travelo.hu is közzé tette a hétvégén, népszerűsítve a paksi eseményt az ország többi, mintegy négyezer programja és négyszáz helyszíne mellett. Pakson berendeztek egy korabeli parasztpolgári szobát is, a gyerekeket pedig vurstlival, múzeumpedagógia foglalkozásokkal és sok játékkal várták. A rendezvényen adták át a Múzeumért díjat is, idén Simon Csilla önzetlen munkáját ismerték el vele..

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

A városban a Paksi Képtár is várta a rendes nyitva tartás után is kultúrára szomjazókat. Az intézmény idén először kapcsolódott be a Múzeumok éjszakája programsorozatba, a rendhagyó eseményen beesteledés után várták az érdeklődőket: Prosek Zoltán képtárvezető és Korpácsi Ferenc gyűjteménykezelő óránként induló interaktív tárlatvezetésén a képtár épületéről, gyűjteményéről, működéséről beszélgethettek a résztvevők és ismerhették meg azt sajátos módon. Emellett Orsós Bence, a Pro Artis Művészeti Iskola fiatal alkotója kalauzolt el mindenkit a kortárs művészet világába, s várta műhelyében az alkotni vágyókat.

Az est folyamán Nemes Márton festőművésszel is találkozhattak az érdeklődők, akivel egy kreatív művészeti foglalkozáson vehettek részt, megismerkedve a művész munkásságával, s az általa alkalmazott képzőművészeti technikákat is kipróbálhatták. Emellett Tóth Viktor Arura trió nevű lemezbemutató-koncertje várta a jazz-zene szerelmeseit, majd Karafiáth Orsolya, Legát Tibor és Kopasz Tamás Lili és Elvis című zenés tébolyával folytatódott az egyéjszakás kaland. Ezzel párhuzamosan Szabó Nóra múzeumpedagógus tartott kézműves műhelyfoglalkozást, ahol maszkokat és lámpásokat készíthettek a kisebbek és nagyobbak egyaránt.