Szeizmikus méréseket végeznek

Fotó: TDE Services Kft.
Fotó: TDE Services Kft.

Bács-Kiskun megye után Tolna megyében folytatódik az a telephely-vizsgálati program, amelynek célja, hogy meghatározzák azokat a veszélyeket és körülményeket, amelyeket az új atomerőművi blokkok tervezésénél és biztonságának elemzésénél figyelembe kell venni. Augusztus közepe óta folynak a földrengésveszély meghatározására szolgáló 3D szeizmikus mérések. Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. szakemberei előbb sajtótájékoztatón, majd lakossági fórumon számoltak be arról, hogy a két tervezett blokk telephelyét körülvevő 12 km-es körben mesterségesen keltett rezgésekkel vizsgálják a földkéreg állapotát. Az érintett 29 400 hektáros területen meghatározott rendben rezgésérzékelőket fektetnek le, amelyeket kábelekkel kötnek össze. 300 méterenként– a lakott területeket, kiskerteket, épületeket kerülve – rezgéseket keltenek. Az így keletkező rezgéshullámok a mélyből visszaverődve értékes információkat szolgáltatnak a talaj és a mély kőzetek rétegtani, illetve tektonikai viszonyairól. A mesterséges rezgéseket önjáró vibrációs gépek vagy, ha azok nem tudják a területet megközelíteni, kisebb robbantások eredményezik. Ezek – mint Eck József projektmenedzsment-igazgató hangsúlyozta – nem jelentenek veszélyt a lakosságra, épületekre, viszont a mezőgazdasági területeken a növényzetben kár keletkezhet. A munkát a „legkisebb, elkerülhetetlen” károk okozása elvet figyelembe véve végzik, az ennek ellenére keletkezett károkat a tulajdonosokkal egyeztetve megtérítik.

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Mittler István kommunikációs vezető beszámolt arról, hogy az érintett Bács-Kiskun megyei és Tolna megyei települések vezetőit már hónapokkal ezelőtt informálták a tervezett vizsgálatról, a földhasználókat, tulajdonosokat a munkálatok megkezdése előtt tájékoztatták, lakossági fórumokat szerveztek, ingyenesen hívható zöld számot hoztak létre, hogy minden érintett értesülhessen a mérésről és a kárrendezés menetéről.
Tolna megyében – Pakson, Dunaszentgyörgyön, Gerjenben, Pusztahencsén, Tengelicen Madocsánés Faddon – szeptember közepe és október vége között zajlanak le a 3D szeizmikus mérések, az előkészítő munka pedig augusztus 28-án kezdődik el.
A kutatással kapcsolatos információt nyújtanak a 06-80/629-922-es számon, illetve az mvmpaks2.hu oldalon.