Mindene a sport

Fotó: Szaffenauer Ferenc
Fotó: Szaffenauer Ferenc

Az Atomerőmű Sportegyesület kyokushin karate szakcsoportjának edzőjéről, Krasznai Tamásról minden bizonnyal nem sokan gondolnák, hogy annak idején gyenge testalkata miatt gyakorlatilag bárki, még a lányok is elpáholták az osztályban. Ebből fakadt indíttatása, hogy 13 évesen karatézni kezdjen. A sport iránti elhivatottsága azóta sem hagyott alább. Annak idején lelkes sporttársakkal és önzetlen támogatókkal létrehoztak az ürgemezei kisdomb környékén egy néhány eszközből álló mozgásparkot, gondoskodva arról, hogy a szabadban, jó levegőn tölthessék az edzések egy részét. Az egykori mozgáspark később akkora népszerűségre tett szert a sportszeretők körében, hogy a karatésoknak már-már időpontot kellett foglalnia a használatára.

Ekkor merült fel először a gondolat, hogy igény lenne egy erdei futópálya építésére is, ami éppen a napokban készült el. Mivel Tamásnak évek óta szívügye volt az Ürgemező árnyas fái közt létrehozni egy ilyen futóösvényt, nagy örömmel vállalta az önkormányzat megkeresésére a tervezésben való részvételt. Sportolókkal egyeztetve mérte fel a lehetséges helyszínt, a meglévő utak felhasználásával tett több javaslatot hosszabb-rövidebb távok kijelölésére. (Korábban megírtuk: az önkormányzati beruházásban készülő futópálya 725 méter hosszú és 120 centiméter széles lett, így két futó is kényelmesen elfér rajta egymás mellett.) A pálya 3-4 centiméternyi gumiborítást kapott, ami kíméli az ízületeket. Mellé két kültéri erőfejlesztő edzőpark is készül, ami minden igényt ki fog elégíteni, mondja a karateedző, aki számára a sport olyan, mint a drog, létezni sem tudna nélküle. Tamás annak örül a legjobban, ha ezzel a szenvedéllyel másokat is sikerül megfertőznie. Harmincnál is több tanítványa között egyaránt vannak fiatalok és idősebbek, sőt, a hölgyek is szép számmal látogatják a karateedzéseket. Mint Tamás hangsúlyozta, a foglalkozások nem versenycentrikusak, számára nem az eredmények a fontosak, hanem az, hogy tanítványai a mindennapi életben használható tudásra tegyenek szert, amit a munkában, családban vissza tudnak forgatni. Jó érzés számára, hogy társai a fárasztó munkanap után kikapcsolódás gyanánt jönnek az edzésre. Pedig az nem sétagalopp, a több kilométeres futás után még erőnléti edzés és küzdés is van.

Tamás főállásban a rendőrségen, bűnügyi szakterületen dolgozik, ahol – úgy véli – karatés múltja szintén sok mindenben segíti: határozott kiállást, önbizalmat, kitartást, erősebb jellemet ad. Emellett Tamást az éjszakai életben, a szórakozóhelyek biztonsági őreként szerzett tapasztalatok is segítik, hogy helytálljon a szakmájában. Legyen szó garázdaságról, betörésről vagy rongálásról, azt vallja, a szakma Pakson speciális helyzetet élvez annak köszönhetően, hogy a település maga a nyugalom szigete. Alacsonyak a bűnügyi mutatók, így minden ügyre kellő figyelem jut, ami nincs így minden településen. Tamás csupán kis kitérőt engedett a szakmája kapcsán, hamar visszakanyarította a szót a sportra, hiszen az a természetes közege. Ez tartja mozgásban, ahogy ő fogalmaz, nem a sportra szakít időt, a sport szakít el időt minden mástól. Ezzel kel, ezzel fekszik, ez a család, négyéves kisfia mellett a mindene. Nem hagyja ki, hogy ne agitáljon engem is mozgásra, mondván, ez szabadítja fel az embert és teszi boldoggá, kiegyensúlyozottá.