Programokban gazdag ősz az Atomenergetikai Múzeumban

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

Közös rajzolás, örömzenélés, történeti időutazás – ezeket a lehetőségeket kínálja a Múzeumok őszi fesztiválja keretében az Atomenergetikai Múzeum. Bár nagy az érdeklődés az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. múzeuma iránt, hisz megnyitása óta negyvenezren látták, igyekeznek minden eszközt megragadni, hogy a látogatókat nagyobb élményhez juttassák. Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató azt mondta, tisztában vannak azzal, hogy kevés tárgyakat térben elhelyezni, olyan kezdeményezésekre van szükség, amikkel a látogatókat is aktivitásra bírják. E gondolat jegyében állították össze a következő hetek programját.

A Múzeumok őszi fesztiválja programsorozat keretében október 10-én fél 6-tól időutazásra hívják a látogatókat. Pónya Józseffel, az atomerőmű első vezérigazgatójával és Kováts Balázzsal, az Energetikai Szakképzési Intézet alapító igazgatójával az erőmű, illetve annak bázisiskolája születését idézik fel. Az Atomerőmű a nagyközség mellett – szakközépiskola a városban címre keresztelt programra elsősorban a pedagógusokat várják, de nyitott a rendezvény.

A Jövőnk energiája című rendezvény október 21-én 10-től 12 óráig a környezet védelmére, a fenntarthatóságra fókuszál. Ezeket a témákat rajz formájában megjeleníteni szeretnék diákok segítségével. A közös rajzolásra négyfős csapatokat várnak

November 4-én Játszd újra, tekerd gyorsabban! címmel zenés közönségtalálkozót tartanak. A vendég Lukács Péter, a Bikini együttes gitárosa lesz. Az ország egyik legképzettebb gitárosa szobabiciklivel generált áram segítségével szólaltatja majd meg elektromos gitárját. Lehetőségük lesz a látogatóknak arra is, hogy saját hangszereiken jam-sessiont játsszanak a zenésszel.

Faragó Szandra, a múzeum munkatársa arról is beszámolt, hogy az elmúlt két év tapasztalatainak birtokában megújították a kiállítótér első vitrinsorát is. Hosszú előkészületek után fogtak hozzá az átalakításhoz egyebek között azt a filozófiát követve, hogy tágabb értelemben mutassák be az atomerőmű születésének körülményeit és azt befogadó várost, környezetet. Tekintettel az egyéni látogatókra, több információ került a megújított, színes tablóképekkel díszített vitrinekbe.