Meczker András: elégedett vagyok a lányokkal

Kiválóan szerepeltek az ASE női kajakosai a szeptemberi nemzetközi versenyeken. Kiszli Vanda az oklahomai maraton világbajnokságon az U23-as korosztály K1 22,5 km-s versenyszámában állhatott fel a dobogó tetejére. A női ifjúságiak K2 18,75 km-es távján Pupp Noémi a győri Takács Tamarával ezüstérmet nyert. A világbajnokság előtt a szlovákiai Pöstyénben a kajak-kenu Európai Olimpiai Reménységek Versenyén ültek hajóba a paksi versenyzők. Pupp Noémi a 16 évesek mezőnyében K1 500 és K1 1000 m-en, valamint a 15-17 évesek korosztályában K4 500 m-es számban aranyérmes lett, míg Fritz Anett a 17 éves korosztályban K1 1000 m-en állhatott fel a dobogó második fokára. Velük és edzőjükkel, Meczker Andrással beszélgettünk.

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

Kiszli Vanda: Sokat készültem a világbajnokságra, már a válogató előtt két hetet Győrben edzettem. Miután sikerült megszereznem a helyet a vb-re, továbbra is Győrben edzettem a válogatott kerettel három héten keresztül. Odafelé Amszterdamon és Minneapolison keresztül repültünk Oklahomába, négy napom volt az időeltolódás miatti átállásra. Nagyon szép volt a pálya, a hotel, a környezet, olyan volt minden, mint a filmekben, „tiszta Amerika”. A versenyen végig öten mentünk egy bolyban, senkit sem sikerült leszakítani. Az utolsó körben a futás jól sikerült, s így jól tudtam helyezkedni, de végül a finis döntött, az első négy hajó pár másodpercen belül ért célba. Hosszú és fárasztó volt a felkészülés, de az aranyért megérte. Most tanulás következik, harmadikéves vagyok a szegedi egyetemen, lesz mit bepótolnom.

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

Pupp Noémi: Az oklahomai döntőben jó volt a rajtunk, rögtön beálltunk az első bolyba. A másik magyar egységgel is összedolgoztunk, így sikerült többek között a dánokat leszakítani. A második körben (a verseny öt evezős, és közte négy futószakaszból állt – a szerk.) elromlott a pumpánk, nem tudtuk eltávolítani a vizet a hajóból evezés közben. Ez futáskor is nagyon zavaró volt, de nem tudom, ezen múlott-e az aranyérem. A célba érés után csalódottak voltunk, mivel a válogatóversenyen több mint két perccel vertük a bennünket legyőző másik magyar egységet. Az idő múlásával azonban már tudom értékelni, tudok örülni az ezüstnek is. A világbajnokság előtt az EORV-n két egyéni és egy csapataranyat nyertem. Nem gondoltam, hogy ilyen jól fog sikerülni a síkvízi szereplés a maraton válogató után. Az 1000 m-ben bíztam, de az 500 méter és a K4-es arany is meglepetésnek mondható. Mozgalmas hónapok voltak, jól fog jönni a pihenés.

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

Fritz Anett: Az EORV-n az ellenfelek ismeretlenek voltak, csak a másik magyar lányt ismertem. Nehéz volt, mint ahogy az 1000 m-es táv nehéz szokott lenni, de nem volt sűrű: a győztes magyar lány elment az elején, a mögöttem harmadikként célba érő versenyző pedig nem volt szorosan mögöttem. Nem szeretem az 1000 m-es távot, inkább az 500 métert, de most ezen sikerült kiharcolnom a szereplést, amin igazából meg is lepődtem. Úgy érzem, jó év volt a 2014-es, megtérült a befektetett munka, az EORV-ezüst, az országos versenyeken elért eredmények ezt mutatják. Kijutottam a maraton Eb-re is, igaz, az nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Jövőre is célom a nemzetközi szereplés, de most a tanulás következik. Év végén angol nyelvvizsgát szeretnék tenni és esetleg előrehozott érettségit.

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

Meczker András edző: Július végén Noémi a serdülő, egy héttel később az ifi magyar bajnokságon pedig Anett harcolta ki a jogot az EORV-n való indulásra. A megszokottól eltérően ezért nem kaptak pihenőt, hanem folytatódott a felkészülés. A három lány közül Anett síkvízi, Noémi és Vanda pedig maratoni edzésprogrammal folytatta a munkát. A pöstyéni verseny nagyon jól sikerült, Noémi háromból hármat behúzott. Anett K1 1000 m-en nagyon szépen versenyzett, de a K2 500 méter negyedik helye miatt csalódott volt. Szerintem ott is jól mentek, elégedett voltam a teljesítményével. A világbajnokságon Vanda felülemelkedett önmagán, a végén okosan és jól versenyzett. Noémiék második helyével nem vagyok elégedetlen a körülmények miatt. Egy versenyhajó 12 kg, és ők a rossz pumpa miatt plusz 5-10 liter vízzel – ami ugyanannyi kilót jelent – megterhelve szerezték meg az ezüstérmet. Elégedett vagyok a lányokkal! Kovács József