Negyedszázados jubileumra készül a Paksi Képtár

A képtár múltjába, jelenébe, a háttérmunkába és a fejlődés lehetőségeibe is bepillantást nyerhettek az önkormányzati képviselők, akik elfogadták a Paksi Képtár intézménylátogatásra szóló invitálását csütörtökön, írja az intézmény sajtóközleménye. Prosek Zoltán igazgató a képtár országos és nemzetközi szakmai kapcsolatairól is beszélt az összejövetelen. Az intézmény a település egyik legfontosabb brandje, 2010 óta országos szakmúzeum, 2012 óta pedig a Paksi Képtár látja el a megye és a Dél-Dunántúl múzeumok és iskolák közötti oktatás-koordinációját, szaktanácsadását.

Amint a látogatást követően Bagdy László tanácsnok fogalmazott: korábban vita tárgya volt, hogy szüksége van-e a városnak egy képtárra, ma már ez fel sem merül. Hozzátette, jó, hogy személyesen szerezhettek tapasztalatot az itt folyó művészeti tevékenységről. Az intézmény a turisztikai koncepcióba is illeszkedik, ennek jelentősége pedig az erőmű bővítése kapcsán fokozódik majd, mondta. A város a kultúra mecénásaként deklarálta magát, a képtár pedig méltán élvezi a város támogatását.

Az intézmény egyébként tavaly túlteljesítette a fenntartó által előirányzott bevételt, most először a szponzori bevételeken túl a jegybevételekkel és a katalógusok eladásából befolyt összeggel is tetézték az elvárást, tájékoztat a sajtóközlemény. A régióban egyetlen kortárs képtárat a szakmában „az utolsó védőbástyaként” emlegetik, mert az ilyen intézmények száma egyre csökken az országban. Amint Prosek Zoltán, a képtár vezetője elmondta, a látogatottsági mutató éves szinten meghaladja a tízezer főt, ez a szám pedig a város lakosságához képest is kimagasló. Ebbe a múzeumpedagógiai foglalkozásokra érkező gyermekek száma is beletartozik. Amint az intézményvezető hozzátette, ezek a mutatók a lehívható állami támogatások mértékének megítélésében is fontos szerepet játszanak.

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

A jó eredmények mellett az is örömre ad okot, hogy a képtár idén 25 éves, amelyet komolyzenei és jazz koncertekkel, kiemelkedő tárlatokkal, helyi alkotók bemutatkozásával ünnepel. Márciusban az egyik legismertebb magyar művész, Károlyi Zsigmond retrospektív tárlatával várják majd a látogatókat, szeptemberben pedig az 1990-ben alakult Block Csoport összefoglalójával.

A nagy kiállítások mellett jövőre ismét bemutatkozhatnak a Pro Artis képzőművész növendékei és két paksi alkotónak nyílhat tárlata a Hangárban. Ezek mellett pedig a megszokott rend szerint zajlanak majd a múzeumpedagógiai foglalkozások és táborok, az alkotótelep munkája pedig kibővül a grafikai műhely tevékenységével, amelyről év végére kiadvány is készül.