Hosszú távú, biztonságos működésre törekszik a paksi atomerőmű

Nem pillanatnyi rekordokra tör, hanem hosszú távú, biztonságos, kiszámítható működésre törekszik a paksi atomerőmű. Erről beszélt Hamvas István vezérigazgató a Magyar Tudományos Akadémián tartott sajtótájékoztatón szerdán. Az atomerőmű tavaly az ország villamosenergia-termelésének korábbinál nagyobb hányadát, 53,6 százalékát adta, négy blokkja 15648,6 gigawattóra villamos energiát állított elő, ami 6,8 százalékkal haladta meg a tavalyit. Ezzel a termelést tekintve a tavalyi év volt a negyedik legjobb az erőmű történetében. Miként Hamvas István kifejtette, nemcsak a termelés, hanem a biztonság tekintetében is jó évet hagy maga mögött az atomerőmű, a múlt évben nem volt olyan esemény, amely a nukleáris eseményskálára (INES) felkerült volna, illetve csökkent a skála szintjét el nem érő esetek száma is.
Baji Csaba, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatóságának elnöke kijelentette, hogy a paksi atomerőmű markáns példája annak, hogy biztonságosan működő atomerőművel lehet jó teljesítményt elérni. Arról is beszélt, hogy hosszú távon számolnak a nukleáris alapú áramtermeléssel, a költségszintek optimalizálása mellett.

Az atomerőmű – mint elhangzott – „jól vizsgázott” több nemzetközi felülvizsgálaton és továbbra is megállja a helyét nemzetközi mezőnyben. Az egész élettartamra vonatkozó teljesítmény-kihasználási tényező alapján az öt legjobb VVER-440 típusú blokk közül három paksi, hangsúlyozta a vezérigazgató.
Az atomerőmű értékesítési nettó árbevétele 172,9 milliárd forint volt 2014-ben ami 6,8 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Tavaly 153,5 napot vett igénybe a karbantartás, üzemanyag-átrakás, ami 15,1 százalékos javulás az előző évhez képest.

Hamvas István az elmúlt év fontos eredményei közé sorolta azt, hogy megkapták a 2. blokk üzemidő-hosszabbításához szükséges engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól; feldolgozásra Oroszországba szállították a 2003-ban megsérült üzemanyag-kazettákat, benyújtották az engedélykérelmet az új üzemanyagciklus bevezetésére. Mint mondta, ez egy, a teljesítménynöveléssel összemérhető hatékonyságjavító lépés, ami egy év alatt megtérül.

Hamvas István beszélt arról is, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. gazdasági lehetőségéhez mérten segíti a térség fejlődését. Ennek egyik megnyilvánulási formája a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány, amely 2011 és 2014 között 1,9 milliárd forintot juttatott 41 településre, ahol 11 milliárd forint fejlesztést generált.

A 2015-ös fontos események közé sorolta Hamvas István, hogy az Országos Atomenergia Hivatal engedélye függvényében a 2-es és 3-as blokkon áttérnek az új üzemanyagciklusra, év végéig benyújtják a 3-as blokkra vonatkozó tovább üzemelési engedélykérelmet, további biztonságnövelő intézkedéseket foganatosítanak és harmincéves üzemeltetési tapasztalatukkal segítik az új blokkok építését.