Paks II-re figyel a TEIT

Feladatokról, hozzájuk rendelt összegekről döntött, azaz elfogadta munkatervét és költségvetését a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás. Jelenleg két szerződéses partnere van az atomerőművet övező térség települései által alkotott szervezetnek, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft., de az idei feladatok között prioritást élvez, hogy az atomerőmű-bővítés kapcsán is tárgyalóasztalhoz üljenek a térség érdekeit képviselve. Egyrészt a beruházásért felelős hazai illetékessel, másrészt a kivitelezéssel megbízott orosz vállalat felső vezetésével szeretnének tárgyalni elsősorban a térség felkészítéséről, azokról a kommunikációs feladatokról, amelyekben a TEIT szerepet tud vállalni.

A társulás idén várhatóan 276 millió forintból gazdálkodik, a pontos adat azért nem ismert, mert az RHK Kft.-vel még szerződéskötés előtt állnak. Az viszont már biztos, hogy a kommunikációs feladatok sokasodnak, idén a tavalyi néggyel szemben hat újság megjelenését tervezik. A költségvetésből nemcsak tájékoztatási és információs költségeket fedezhetnek, hanem szigorú előírás és elszámolás mellett működésre és fejlesztésre is fordíthatják a települések. Ennek részleteiről is szó esett a Kalocsán tartott ülésen. A TEIT tagjai abban állapodtak meg, hogy nem tekintik szentírásnak a most elfogadott költségvetést, leszűrve a tapasztalatokat, látva a feladatokat, szükség esetén módosítják a büdzsét. Ugyanígy foglaltak állást a munkatervről, amelybe belekerültek a kötelezően előírt tanulmányutak egyelőre pontos úti cél nélkül, de azzal a kitétellel, hogy elsősorban épülő atomerőműveket szeretnének látni, ahol a térséggel való kapcsolattartás, a térségfejlesztés tapasztalatait szeretnék átvenni.

Az már biztos, hogy egy nemzetközi találkozónak is házigazdája lesz a társulás. A nukleáris létesítmények környezetében lévő településeket tömörítő európai testület, a GMF tagjait hívják, várják a tervek szerint júniusban egy eszmecserére. Tavaly a GMF-tagok Németországban jártak, ahol a nukleáris energia kivezetése a terv, idén egy olyan ország – jelesül hazánk – meglátogatását irányozták elő, ahol nemcsak jelene, hanem jövője is van az atomenergiának.