Moszkvában és Pécsett mutatkozik be a paksi tipográfus

Moszkvában, a Kortárs Kalligráfiai Múzeum nagyszabású tárlatán mutatkozik be egyedüli magyarként Vincze Erika paksi tipográfus. Két munkáját választották ki a tárlat anyagához, amelyek a tárlat katalógusába is bekerültek. A projektben 50 ország vesz részt,ami rekordnak számít. Európa, Ázsia, Afrika, az Amerikai Egyesült Államok, Latin-Amerika mellett Ausztráliából és Óceániából is gyűjtöttek össze kalligrafikus remekműveket. – Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy kedvenc kalligráfusaim, többek között Vitaly Shapovalov (Oroszország) és Denis Brown (Írország) között lehetek. A kortárs múzeum pedig – amelyet 2012 őszén már volt szerencsém megtekinteni – multikulturális jellege miatt különösen lenyűgöz Akkor még nem gondoltam, hogy Magyarországot majd én fogom képviselni – fogalmazott Vincze Erika, akitől azt is megtudtuk, hogy a tárlat színvonalas katalógusát az interneten meg lehet tekinteni.

Vincze Erika Moszkvában is bemutatott alkotása.
Vincze Erika Moszkvában is bemutatott alkotása.

A paksi alkotó kalligráfiáinak témája elsősorban irodalmi, ezáltal kulturális jelentőséggel is bírnak. Az eredeti, kézzel írt kalligráfiák mellett mint tipográfus − rendhagyó módon − egyesíti a tradicionális technikát a komputerrel. Egyik Moszkvában bemutatott munkáján kézzel írt betűkkel Anonymusnak tiszteleg, a másikon pedig a magyar tipográfiának, az elődöknek.

A moszkvaival párhuzamosan Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában is kiállítása nyílt Vincze Erikának. A Zsolnay Örökségkezelő Np. Kft. részéről Rózsa Zoltán mondott köszöntőt, és dr. habil. Kiszl Péter docens, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet intézetigazgatója, tanszékvezető nyitotta meg a kiállítást, amelyre a művész kizárólag kalligráfiákat vitt magával. – Pécs szeretett városom, amelyhez sok szállal kötődöm: férjem, Bálint és fiam, Dávid is a pécsi művészeti iskolában végeztek mint grafikus – jegyezte meg. Vincze Erika tipográfus elmúlt korok kézírását és a betűk tiszteletét közvetítő Fecit című kiállítása március 31-ig látható Pécsett.